КОД ЧЕРВЕНО!!! Болниците в Пиринско на ръба, непрекъснато постъпват нови заразени

„Върху здравната система в Благоевградска област има натиск заради коронавируса, създадена е организация за разкриване на допълнителни легла”, заяви вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов.
Репортерска проверка на „Струма“ потвърди, че Ковид отделенията в болниците в Пиринско са пълни, а някои са в невъзможност да приемат повече пациенти. В инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград са настанени за лечение 18 заразени, във вътрешно – 16, а в реанимация – 3.
„Непрекъснато идват нови пациенти, днес ще приема още един, но капацитетът е дотук и трябва да се разкрие още едно Ковид отделение”, заяви началникът на отделението д-р Румен Кондев.
Вариантът отделението „Уши, нос, гърло“ да бъде трансформирано като второ Ковид отделение след вътрешно е все по-реалистичен. Към момента там се приемаха пациенти със съмнения за коронавирус до излизане на резултата от PCR теста. Само един от пациентите да е с потвърдена положителна проба, какъвто случай има, отделението моментално се затваря за едно денонощие и минава през задължителна дезинфекция.
Според д-р Кондев при бум на болните отделението по УНГ, което към момента пое функциите на вътрешно отделение, ще стане Ковид отделение, а очно отделение ще приема пациенти с отрицателни проби. И ако въпросът с разкриване на допълнителни легла е по-лесно разрешим, по-труден е кадровият проблем, тъй като доста са и заразените лекари и медицински сестри.
Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев е категоричен, че болницата ще се справи със собствени сили и че недостигът на лекари е проблем за всяко лечебно заведение. „Към момента имаме 10-12 свободни легла, имаме резервни варианти при увеличаване на броя на болните. Имаме лекари от други отделения, които биха могли да се включат”, заяви болничният шеф д-р Митев.
С изпълнен капацитет за прием на болни от коронавирус е и общинската болница за белодробни заболявания. „При нас са заети 10 легла, мога да приема още един пациент. Болните са повече от Благоевград, средно тежки случаи, но има и от с. Долно Осеново“, заяви управителят на бившия Тубдиспансер д-р Петър Георгиев.
В МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев са настанени за лечение 34 пациенти с коронавирус, от които 24 в инфекциозно отделение, 7 във вътрешно отделение и 3 в интезивното отделение, съобщи болничният шеф д-р Петър Филибев. Единственият лекар пулмолог е в отпуск по болест, но отсъствието му ще бъде компенсирано с други лекари от вътрешно отделение, добави д-р Филибев.
Той вече показа, че може да се справи с кадровата криза, която възникна в интензивното отделение след кончината на д-р Милан Първанов, като успя да привлече 4-ма млади лекари реаниматори от софийската болница „Св. Екатерина“, които пътуват и се редуват да дават дежурства.
Най-много лежащо болни от Ковид-19 има в Югозападната болница, която покрива Сандански и Петрич. „Към момента приети за лечение са 55 души, които са настанени във вътрешно отделение в Сандански, и в инфекциозно и неврологично отделение в Петрич”, заяви директорът на болницата д-р Илия Тонев.
На болнично лечение са 7 медицински сестри от хирургичното отделение, които бяха установени с коронаинфекция. Заразени лекари няма, а отделението бе поставено под карантина, като болните се пренасочват към Петрич.
С коронаинфекция са двама лекари хирурзи от частната болница ПУЛС в Благоевград. 86 са случаите на Ковид-19 в Пиринско за последното денонощие, съобщиха от РЗИ. 37 са от Благоевград и още 2 в селата Бело поле и Покровник, по 8 са в Петрич и Гоце Делчев, 7 в Сандански, 5 в Разлог, 3 в Хаджидимово, 2 в Абланица и по 1 в други населени места. Така Пиринско продължава да е в топ 3 по брой заразени с Ковид-19.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Костенарова

    Още преди два месеца трябваше да се засилят мерките, предписани от централния кризисен щаб, за да се ограничи проблема и облекчат болниците. Ако се направи сега, може би ще има резултат след два месеца.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *