Кое е най-подходящото време за кафе през деня?

Ние смятаме, че всеки час е перфектното време за кафе, и то дори по няколко пъти на ден, но какво казва науката по въпроса?

За това колко е полезно кафето се дебатира отдавна. Макар и да има много полезни свойства – за отслабване, предотвратяване на образуването на ракови клетки, за обогатяване на тялото с антиоксиданти и други, има и много неоспорими негативи.

Голяма част от тях са свързани с това, че предизвиква допълнително произвеждане на кортизол – хормонът на стреса.  Той е отговорен за кръвното ни налягане, състоянието на имунната система и способността ни да се фокусираме.

Понеже хормонът следва ритъм, специфичен за цикъла ни на сън, експерти изчисляват кога кафето има най-малко отрицателно влияние върху тялото ни на базата на часа, в който сме се събудили.

Обикновено кортизолът достига най-високите си нива 30-45 минути след събуждането и бавно след това спада. Затова и е най-добре да пием кафе няколко часа след ставането, когато вече тялото ни се е преборило с високите нива на хормона. Тоест, ако се събуждате в 6:30 сутринта, най-добре е да си сипете чаша от ароматната напитка чак между 9:30 и 11:30.

Вече знаем кой е най-правилният сценарий. Остава въпросът – ще го следваме ли?

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *