Козунак с локум и орехи

Продукти

350 мл прясно мляко
5 яйца 
300 г захар
80 г мас 
80 г масло 
20 мл олио 
1 кубче мая
1/2 к.л. сол
1 кг брашно 
1 пакет локум (портокалов) 
100 г орехи 
1 пакетче лимонова захар 
1 пакетче лимонови корички
1-2 ванилии

Начин на приготвяне

Активираме маята в 100 мл топло мляко с 1 с.л. захар и малко брашно. Яйцата със захарта разбиваме много добре, пресяваме брашното и прибавяме от млякото и шупналата мая. Замесваме тесто, като към края започваме да прибавяме от разтопената мазнина. Тестото трябва да е хубаво, еластично и не твърдо. Оставяме на топло, покрито с кърпа, и след като е втасало добре, го разделяме на 6 топки.

Всяка правим на фитил, като разтягаме и с пръсти, забиваме парченца локум и натрошени орехи. От трите фитила оплитаме плитка и слагаме в намазана форма от фолио за козунак. Оставяме на топло да втасат, след което ги мажем с разбит жълтък, мляко и олио. Посипваме обилно със захар и печем на 160 градуса в загрята фурна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *