
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- яйца – 4 бр. (1 жълтък за намазване)
- прясно мляко – 450 мл
- захар – 1 ч.ч. (пълна)
- мая – 1 кубче прясна (42 г)
- мазнина – 1 ч.ч. ( масло+олио )
- сол – щипка
- лимонова есенция – 1 ампула
- ванилена захар – 2 пакетчета
- брашно – около 1 кг
- сладко от сини сливи – 1 бурканче
- орехи – 100 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Първо, активирайте маята с малко топло мляко (100 мл), захар (2 с.л.) и брашно (3 с.л.).
Яйцата разбийте много добре със захарта и останалото топло мляко.
Пресейте брашното със щипка сол в голяма купа, прибавете сместа от яйцата и млякото.
Започнете да бъркате с голяма лъжица, докато можете, след което с ръце продължете и по малко прибавяйте от мазнината.
Така, докато се изчерпи цялото количество и получите хубаво разтегливо козуначено тесто.
Оставете да втаса и после оформете кифличките, като тестото разделите на еднакви топки и всяка разточите на заоблен триъгълник.
Острия връх разрежете на 3 места, сложете от сладкото или конфитюра от сливи на късата част и навийте кифличката.
Подредете тези уникални козуначени кифлички на разстояние в тави и оставете да втасат.
Намажете със разбития жълтък и малко мляко, сложете орехчета и поръсете със захар.
Печете пухкавите козуначени кифлички за Великден в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.