Козуначени кифлички за Великден

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • яйца – 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко – 450 мл
  • захар – 1 ч.ч. (пълна)
  • мая – 1 кубче прясна (42 г)
  • мазнина – 1 ч.ч. ( масло+олио )
  • сол – щипка
  • лимонова есенция – 1 ампула
  • ванилена захар – 2 пакетчета
  • брашно – около 1 кг
  • сладко от сини сливи – 1 бурканче
  • орехи – 100 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Първо, активирайте маята с малко топло мляко (100 мл), захар (2 с.л.) и брашно (3 с.л.).

Яйцата разбийте много добре със захарта и останалото топло мляко.

Пресейте брашното със щипка сол в голяма купа, прибавете сместа от яйцата и млякото.

Започнете да бъркате с голяма лъжица, докато можете, след което с ръце продължете и по малко прибавяйте от мазнината.

Така, докато се изчерпи цялото количество и получите хубаво разтегливо козуначено тесто.

Оставете да втаса и после оформете кифличките, като тестото разделите на еднакви топки и всяка разточите на заоблен триъгълник.

Острия връх разрежете на 3 места, сложете от сладкото или конфитюра от сливи на късата част и навийте кифличката.

Подредете тези уникални козуначени кифлички на разстояние в тави и оставете да втасат.

Намажете със разбития жълтък и малко мляко, сложете орехчета и поръсете със захар.

Печете пухкавите козуначени кифлички за Великден в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *