
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
- яйца – 5 бр.
- захар – 300 г
- масло – 80 г
- олио – 80 г
- прясно мляко – 250 мл
- прясна мая – 42 г
- брашно – 1 кг
- лимони – кора от 1 бр.
- ванилия – 2 бр.
- сол – 1 ч.л. равна
- ПЛЪНКА
- течен шоколад – 200 г
- ябълков пестил – 200 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресейте брашното и оформете кладенче в него. Разтворете маята в 100 мл затоплено прясно мляко и 1 с.л. захар.
Изсипете сместа в кладенчето и оставете така за 15 минути да шупне маята. Разбийте яйцата и ги сипете при втасалата мая и прибавете разтопеното масло, олиото и солта.
Разтопете захарта в останалото мляко и ги добавете, прибавете ванилийките и настърганата лимонова кора, замесете меко тесто. Намазнете купа, поставете тестото и покрийте със стреч фолио и чиста кърпа, оставете да втаса.
Втасалото тесто обезвъздушете с притискане с пръсти. Разделете го на две топки, разтворете топките първо с пръсти, а после леко с точилката на кори, нарежете корите на 12 триъгълника.