Кои болести ви дебнат според кръвната група

Учените смятат, че характеристиките на защитата на организма срещу токсини, вируси и бактерии са свързани с кръвната група – следователно, този фактор определя склонността към определени заболявания.

На кои опасни заболявания сте най-податливи според кръвната ви група?

Кръвната група съдържа информация за еритроцитите (червените кръвни телца) на даден индивид. Тя зависи от веществата (въглеводороди и белтъци) в клетъчната мембрана. Три от най-важните белега са A, B и 0 (AB0) и резус-факторът (Rh). Има още 46 познати антигена, повечето от които са доста по-рядко срещани в сравнение с AB0 и Rh. Преливането на кръв от човек с дадена кръвна група на друг човек с различна кръвна група може да предизвика имунна реакция, която да доведе до хемолитична анемия, бъбречна недостатъчност, шок и смърт.

Съществуват четири допустими комбинации, които определят кръвната група:

α и β: първа (0)

A и β: втора (A)

B и α: трета (B)

A и B: четвърта (AB)

Според резус-фактора кръвните групи се делят на положителни и отрицателни.

Склонност към тромбоза. Образуването на кръвни съсиреци е опасно явление за сърдечно-съдовата система: кръвните съсиреци причиняват запушване на вените, нарушения на кръвообращението, тромбоемболия, висок риск от инфаркти, инсулти и смърт. Проучванията показват, че хората с първата кръвна група (нулева) имат най-нисък риск от образуване на кръвни съсиреци. Този риск е най-значителен при хората с втора (А) и трета (B) групи – увеличен с 30%. Хората с четвъртата (АB) – с 20%.

Склонност към сърдечна недостатъчност. Научните експерти твърдят, че хората с третата (B) и четвъртата (AB) кръвна група имат най-голям риск да развият сърдечна недостатъчност. Хората с кръвна група А са застрашени най-малко от това.

Склонност към язва на стомаха. Учените свързват развитието на това заболяване с характеристиките на имунния отговор към инфекцията. Наличието на нулева кръвна група влияе най-значително на склонността към язва. Хората с А и B групи страдат по-рядко от останалите.

Склонност към рак на стомаха. Забелязва се, че хората с А кръвна група са склонни към това заболяване. Защо – не е ясно. Нулевата кръвна група, от своя страна, има най-нисък риск от рак на стомаха.

Склонност към рак на панкреаса. Нулевата кръвна група има най-ниската честота за това заболяване, докато при хората с А кръвна група рискът от развитие на този вид рак се увеличава с 32%, а при хора с AB кръвна група – с 51%, а при хора с B кръвна група – със 72%.

В повечето случаи връзката между кръвната група и склонността към определени болести само се забелязва от учените, но те не могат да кажат със сигурност каква е причината, пише Zdrave.to . Според една версия, това може да бъде ефектът на кръвните антитела върху възпалението в организма.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *