Кои пациенти с COVID-19 не трябва да бъдат изписвани бързо

Пациентите, получаващи лечение срещу COVID-19, което би могло да допринесе за мутацията на вируса, не трябва да бъдат изписвани у дома, докато не се възстановят напълно, каза пред РИА Новости Анч Баранова, професор по системна биология в университета Джордж Мейсън, предава Дарик.

По-рано биологът обясни, че използването на антивирусни лекарства, като фавипиравир и ремдесивир помагат да се получат мутирали варианти на вируса. Някои от тях може да са обещаващ материал за вирусна еволюция. След използване в процеса на лечение на реконвалесцентна плазма, която съдържа антитела срещу вируса, слабите щамове биват унищожени, докато силните могат да се разпространят отново.

“При положителен тест за COVID-19 е необходимо да се завърши напълно лечението, а не да се бърза пациентът да бъде изписан вкъщи. Дори да няма вече заплаха за живота му”, уточни Баранова.

Според биолога е по-правилно да се полагат по-специални грижи за пациенти, които се лекуват дълго време, и да се следи с какви остатъчни вируси са след проведената терапия.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *