Кои са най-важните стълбове на щастливия брак

Когато видим щастлива по-възрастна семейна двойка и няма как да не се зачудим каква е тяхната тайна. Въпреки че няма две еднакви двойки и два еднакви брака, изследванията показват, че всички щастливи дълги бракове се опират на пет основни стълба. Ето кои са те, според психолога Теса Мартин.

Комуникация
Изследване на учени от университета “Корнел” установява, че добрата комуникация е първият важен стълб, на който се крепят дългите и щастливи бракове. В него взимат участие около 400 американци на възраст над 65 години, които са били в брак поне 30 години. По-голямата част от анкетираните заявяват, че вярват, че повечето брачни проблеми могат да бъдат разрешени с общуване. По същия начин много от участниците, чиито бракове са приключили, обвиняват липсата на комуникация за разпадането на връзката. Двойките с продължителни бракове си говорят, без да се лъжат, обвиняват и обиждат. Те не се ограждат със стени и не задържат обиди или агресия в себе си, и не търсят вината в другия.

Ангажираност
В същото проучване, публикувано от университета Корнел, изследователите установяват, че чувството за ангажираност е ключов фактор за дълготрайните бракове. Вместо да разглеждат брака като партньорство, основано на страст, двойките с дълги бракове възприемат брака като нещо, което трябва да се уважава, дори и след края на романтичния период. Те смятат, че бракът “си заслужава”, дори когато това означавало да се наложи да жертват краткосрочно удоволствие за нещо, което по-късно ще бъде от полза. Ангажираността е „лепилото“, което поддържа брака. В здравите бракове няма присъди, чувство за вина или заплахи за развод. Двойките приемат сериозно брачните си обети и се обвързват без никакви условия. Именно този непоколебим ангажимент изгражда основата на стабилност, върху която се изграждат добрите бракове.

Доброта
Изследователите от Университета във Вашингтон стигат до извода, че ключови фактори, влияещи върху продължителността на връзката, са доброта и щедрост. Макар да изглежда твърде просто, добротата и щедростта са важни за връзката. Всички трябва да се замислим каква е връзката ни със съпруга/та. Искрено ли сме ангажирани, когато той или тя говори с нас за работа или други неща, които може да не ни интересуват? Важно е да поработим върху това да слушаме партньора си, дори ако темата за разговор ни се струва безинтересна.

Приемане
Хората в щастливите бракове приемат собствените си грешки, както и грешките на партньора си. Те знаят, че никой не е съвършен, затова приемат партньора си такъв, какъвто е. Хората в нещастни бракове, от друга страна, виждат вина само в партньорите си – а в някои случаи дори проектират собствените си грешки върху половинката си. Те отричат собствените си грешки, като същевременно стават все по-нетолерантни към поведението на партньора си. Да приемем партньора такъв, какъвто е, означава да приемем и себе си такива, каквито сме. Независимо дали хъркаме твърде силно, говорим твърде много, преяждаме или имаме различни сексуални желания от партньора си, това не са грешки. Нашият партньор е избрал нас, въпреки недостатъците ни, и той или тя заслужава същото безусловно приемане от нас.

Любов
Влюбените партньори правят щастливата двойка. И не говорим за идеализираната версия на любовта, която обикновено не продължава дълго. Здравата, зряла любов е нещо, което се нуждае от време, за да се развие, заедно с добрата комуникация, ангажираност, доброта и приемане. Това не означава, че трябва да липсва страст. Напротив, страстта е тази, която държи връзката жива. Когато една двойка е страстна, те общуват честно, разрешават конфликти лесно и се ангажират да поддържат връзката си интимна и жива, казва психологът Теса Мартин пред Marriage.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *