Кои са най-разпространените сватбени суеверия

Сватбата е събитие, което присъства в съзнанието на всяка жена още от детските ѝ години. Има редица сватбени суеверия, които са се запазили от дълбока древност. Ето някои от най-интересните суеверия, свързани със сватбения ден:

Младоженецът не трябва да вижда роклята на булката преди сватбата. Това суеверие датира още от времето, когато родителите уреждали браковете. Тогава на младоженците им било забранено да се виждат преди бракосъчетанието. Така бракът бил сигурен, тъй като в противен случай младоженецът можело да не хареса булката и да се откаже от нея.

Това вярване е обвързано и с булчинския воал. Благодарение на него срещата на младоженците се отлагала до последния възможен момент, за да се намали възможността церемонията да се провали.

Смятало се още, че когато булката носи було по пътеката към олтара, тя се прикрива от зли очи, които завиждат на щастието ѝ.

Друг много популярен ритуал е хвърлянето на букета. То се явява като един вид пророкуване – коя ще е следващата омъжена жена. Още в Средновековието се е смятало, че парче от роклята на булката носи късмет. Затова в един момент от церемонията, гостите се втурвали да разкъсат дрехата на младоженката. За да ги разсее и да успее да избяга, тя хвърляла букета.

Шаферките също играят важна роля в сватбената церемония. Традицията повелява те да са облечени еднакво. В древен Рим тяхната роля била да предпазват булката от злите сили и от бившите ѝ любови.

Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо назаем или нещо синьо, за да не я урочасат. Това е едно от най-разпространените суеверия. Тази традиция била установена още във Викторианската епоха. Носенето на нещо старо представлява миналото на булката, а нещо ново символизира щастливото бъдеще. Булката също така трябва да вземе нещо назаем от някой, който е щастливо женен, за да  има дълъг семеен живот, пише Дарик. Нещо синьо пък означава вярност и любов.

Пренасянето на булката през прага на дома предпазва от лоша поличба. Трябва да се внимава булката да не се спъне на прага на новия дом, затова е по-добре младоженецът да я пренесе на ръце.

Сватбената рокля не трябва се пере през първата година от брака.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *