Кои специалности са най-търсени и добре платени в пандемията

Кризата с коронавируса промени пазара на труда на всички нива: кризата на заетостта и опустошенията в сектори като ресторантьорството се противопоставят от „бума“ на електронната търговия или огромното търсене на профили, все по-фокусирани върху дигитализацията на бизнеса.

Става въпрос не само за разширяване на новите технологии, но и в класически сектори или професии, като например образованието, пише DarikNews. За да го анализира по-подробно, LinkedIn представи годишното си проучване „Работни места във възход“, което използва данни от повече от 13 милиона членове, регистрирани от платформата в Испания. От общо 15 процъфтяващи специалности са посочени петте с най-високи годишни заплати.

Преподаватели онлайн – до 80 000 евро

Пандемията налага много ограничения в образователния сектор през 2020 г. и обучението лице в лице трябва да се трансформира в дистанционно обучение. В резултат на това образователните позиции с цифрови умения са се увеличили с 92% през 2020 г., където 61% от наетите са жени.

Според LinkedIn диапазонът на заплатите в образователния сектор е доста разнообразен и достига 80 000 евро за преподавател на постоянна позиция, особено в тези профили, специализирани в онлайн обучение.

Медицински сестри – до 90 000 евро

Испания е една от страните, които са най-засегнати в Европа от Covid-19, и това предизвика голямо търсене на медицински сестри и санитари. По-конкретно, има увеличение с 55% на наемането през 2020 г., от които 70% са жени със средна възраст 27 години. Повечето от тях бяха за позиции на медицински сестри за борбата срещу увеличения брой на заразени с Covid-19 в болниците в цялата страна. 

Според Glassdor, въпреки че заплатите обикновено не надвишават 50 000 евро годишно, в някои случаи тя може да достигне до 90 000 евро в частни институции.

Лаборанти за тестове и лабораторни изследвания – до 60 000 евро

Търсенето на помощни позиции в здравеопазването се е увеличило с 62%. Лабораторните асистенти и ръководителите на клинични изпитания са сред най-търсените позиции за подпомагане на изследванията на ваксините. От всички тези длъжности 71% от наетите са жени със средна възраст 27 години.

В някои случаи заплатите за този тип длъжности могат да достигнат 60 000 евро, според LinkedIn, въпреки че обикновено те се колебаят между 20 000 и 40 000 евро годишно.

Специалист по електронна търговия – до 80 000 евро

Що се отнася до прогнозите за ръст на продажбите, Испания е един от най-големите центрове за електронна търговия в Европа. Компании като Amazon или Decathlon са избрали да разширят работната си сила, за да гарантират, че техните продукти стигат до домовете на своите потребители.

Общият брой на наетите за този тип длъжности е нараснал със 70% през годините 2019 и 2020. По тази причина днес те са толкова търсени, че може да бъде начислена заплата между 60 000 и 80 000 евро годишно, според LinkedIn.

Клиничен психолог – до 90 000 евро

Covid-19 е причинил психологически проблеми на мнозина. В Испания наемането на специалисти по психично здраве се е увеличило с 62%, като 78% са жени, 85% с магистърска или по-висока степен.

В този смисъл цената на специализираните клинични психолози се покачи през 2020 г., като заплатите понякога могат да достигнат до 90 000 евро годишно, въпреки че нормалният диапазон е между 40 000 и 60 000, според LinkedIn.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *