Кои фактори възпрепятстват оргазма при жените?

Сексът невинаги свършва с оргазъм. Не е казано, че когато го няма, мъжът или жената не са си прекарали добре. Просто хората са свикнали да го определят като идеалния край на един интимен акт.

Терапевти посочват, че поставянето на оргазма на такъв висок пиедестал е една от причините много жени да имат затруднения с достигането му.

„Огромното мнозинство от млади, здрави жени – без медицински заболявания, които не взимат никакви лекарства, споделят, че никога не са имали оргазъм защото не могат да се настроят умствено за изживяването“. Това коментира д-р Леа Милхайзер, консултант по програма за информираност на жените към Медицинския център на Станфордския университет.

„Често тези жени са наясно, че самите те възпират оргазма, защото не могат да се отпуснат“, казва още специалистът. По думите ѝ, най-често неспособността за оргазъм се дължи на някакво безпокойство.

Притокът на кръв в тялото е от особено значение за качеството на оргазма. Ако жената води заседнал начин на живот, то не бива да се учудва, ако не може да достигне връхната точка. Диабет, висок холестерол, заболявания на периферните съдове, са основните проблеми, които нарушават притока на кръв към гениталиите. При наличието им дамите рядко изпитват оргазъм или ако го има, той не е толкова силен.

Множествената склероза, епилепсия и други нарушения на нервната система също могат да окажат влияние върху оргазмите, защото те изискват нормална неврологична функция в гениталната област, отбелязва д-р Милхайзер.

Преминаването на тялото през определени хормонални промени също оказва негативно влияние. Нивата на тестостерон и естроген се променят по време на бременност и кърмене, но и при менопауза. Това може да доведе до затруднения при изпитването на оргазъм.

„Понякога жените изобщо не могат да го постигнат оргазъм или ако го има, интензитетът му е по-различен“, казва още сексологът.

Депресията и други проблеми с психичното здраве също могат да попречат на способността на жената да има по-бурни усещания в леглото. Хапчетата, които се пият в тези случаи най-често потискат желанието за секс.

Ако нямате горепосочените проблеми, то най-вероятната причина да не сте изпитвали оргазъм е просто временно неразположение и стрес.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *