Кои храни и лекарства не бива да се комбинират

COVID-пандемията затвърди факта, че сме застаряваща нация с огромен брой хора с хронични заболявания. Често те пият лекарства за не едно заболяване. Лекарите  обясняват кога да се приемат медикаментите. Но знаем ли обаче, с кои храни и напитки да не ги комбинираме. За това в студиото на “Пулс” по NOVA NEWS е проф. Георги Момеков – председател на Българско научно дружество по фармация. От него ще научим не просто основните правила за прием на лекарства, а детайлите, които ни гарантират правилно и ефикасно лечение.

По думите му има някои антибиотици, като доксициклин, тетрациклин, ципрофлоксацин, при които да се избягват млечни продукти 2-3 часа преди и след приема на медикаментите.

Ацетилсалицилова киселина пък следва да се приема след хранене.

Според него антикоагулантите нямат проблем при взаимодействието с храните.

“Смутите с броколи и като цяло – извличането на Витамин К е много по-ефективно отколкото просто да сдъвчеш. Препоръчва се да не се прави когато човек е на терапия. Пречистени и високо дозирани продукти на базата на омега 3 и чесън не се препоръчват когато човек е на терапия”, сподели специалистът.

Проф. Момеков споделя, че всеки килограм сланина означава хиляди калории за нищо. А кортикостериоиди не са препоръчителни за домашно лечение в лека степен на заболяване.

“Хора, прекарали тежък COVID – трябва да се наблюдават и да се прилага рехабилитация при нужда”, смята той.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *