Кои храни ни причиняват кариеси

секи иска бели и здрави зъби, но малцина са късметлиите, които никога не са се срещали със зъболекар и не знаят какво е това кариес. Какво обаче ни предразполага да станем жертви на този малък, но опасен враг? Отговорът намираме в нашето ежедневно хранене, пише lupa.bg.

1. Захарите – сладка засада:

Гледайте на захарта като на враг номер едно. Те са любимата храна на бактериите в нашите уста, които, като ги консумират, изхвърлят киселини, които атакуват емайла на зъбите, причинявайки кариеси.

2. Киселините – тайни убийци:

Киселините се крият в различни храни, като лимони, портокали и домати. Те нападат емайла, допълнително наранявайки зъбите. Дори безалкохолните напитки с високо съдържание на захар могат да са врагове на зъбното здраве.

3. Въглехидратите – скрита захар:

Хлябът, пастата и картофите, които обичаме, съдържат бързоразграждащи се въглехидрати, които се превръщат в захар в устата и също стимулират производството на киселини, насърчавайки кариесите.

4. Лепкавите Храни – трудни за изчистване:

Някои храни като сушени плодове и сладолед, не само са пълни със захар, но и са лепкави, като остават върху повърхността на зъбите по-дълго време, увеличавайки риска от кариеси.

Как да се преборим с кариесите:

Имайте предвид, че въпреки тези опасности, има начини да се защитите:

Редовна хигиена: Мийте зъбите си и ползвайте конци редовно, за да премахнете остатъчната храна.

Ограничаване на захарите: Контролирайте консумацията на захарни храни и напитки. Внимателен избор на храната: Когато пазарувайте, се спирайте на храни, които не са лепкави и висококалорични.

Редовни посещения при зъболекар: Не пропускайте редовните прегледи и почиствания при зъболекаря.

С подходяща стратегия и подход, хигиена и правилно хранене можем да победим тези врагове и да се предпазим от коварните последици от кариесите върху зъбите. Помнете, здравите зъби са ключът към общото ви благополучие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *