Топ теми

Кои храни пазят сърцето?

Редовната консумация на варива – боб, леща, грах, понижава риска от сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане, сочат резултати от американско изследване, цитирано от БТА.

Авторите му са установили, че за хората, консумиращи редовно варива, рискът от посочените заболявания е с 10% по-нисък.

“Сърдечносъдовите заболявания са водещата и свързаната с най-високи разходи причина за смъртност по света. Настоящото проучване показва, че една евтина, достъпна и широко разпространена храна може да промени това – варивата”, казва Хана Калеова от изследователския екип.

Бобовите растения са полезни за сърцето, тъй като са богати на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества. Бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.
Препоръката на специалистите е седмичното меню да включва три купички варива.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *