Кои храни помагат срещу различните болести

Може ли храната да замести лекарствата? Няма да чуете такъв съвет от съвременните лекари. Но диетологът Франк Сенигер вярва, че някои храни могат да бъдат по-ефективни от хапчетата за предотвратяване и лечение на определени заболявания. Ако искате да укрепите тялото си и да се разболявате по-рядко, не забравяйте да включите тези продукти в менюто си, съветва Сенигер. Няма нищо екзотично, това са достъпни и познати храни.

Мазна риба и растително масло срещу главоболие

Омега-3 киселината, която се намира в мазната морска риба и растителните масла, поддържа тонуса на кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане. Освен това омега-3 е структурен компонент на клетъчните мембрани и много жизненоважни процеси на организма зависят от техните свойства, например прехода на сигнали от една нервна клетка в друга. И накрая, последните проучвания потвърдиха, че системният прием на рибено масло има същите аналгетични свойства като обикновените аналгетици. То обаче няма страничен ефект, пише Tialoto.bg.

Какво да включите в менюто: рапица, ленено семе и зехтин, сьомга, пъстърва, сардини, риба тон, капсули с рибено масло.

Лук и чесън срещу настинки и грип

Всеки знае “бабини” рецепти за народни средства, базирани на чесън и лук, които могат да облекчат хрема, кашлица, болки в гърлото и други неприятни симптоми на остри респираторни инфекции. Ефективността на тези лечения е потвърдена от учените. Лукът и чесънът са “склад” за витамини, минерали и антиоксиданти. Те имат антисептични свойства и помагат на организма да се бори с бактериите и вирусите. Лукът и чесънът също влияят върху термогенезата – механизмът на производството на топлина и регулирането на телесната температура, което означава, че те помагат на тялото да не изстине. Те са много полезни, особено през есента и зимата. Ето защо специалистите от аюрведа съветват от векове в студения сезон да подправят всички ястия с чесън.

Какво да включите в менюто: суров лук и чесън.

Червени боровинки срещу цистит

Съдържащите се в плодовете на червена боровинка проантоцианидини предотвратяват растежа на бактерии по стените на пикочния мехур, спират развитието на инфекции на пикочните пътища. Освен това червените боровинки имат подчертан диуретичен ефект. И благодарение на антимикробните свойства, това зрънце е полезно за предотвратяване на възпаление на пикочния мехур и бъбреците.

Какво да включите в менюто: чисти червени боровинки, настъргани със захар, плодови напитки и конфитюр от боровинки.

Пълнозърнест хляб и трици за по-добро храносмилане

Трици и груби фибри от пълнозърнест хляб подобряват чревната подвижност. Те имат абсорбиращи свойства и помагат за извеждането на токсините от тялото. В допълнение, пълнозърнестият хляб с трици дава усещане за ситост за дълго време, така че дори и тези, които следят всяка калория, могат да изядат няколко филийки на ден.

Какво да включите в менюто: овесени и пшенични трици (може да се добавят към кисело мляко, извара или салати) и пълнозърнест хляб.

Броколи срещу рак

Ефективността на броколите за предотвратяване на рак на дебелото черво, простатата и млечните жлези, пикочния мехур и яйчниците е доказана чрез научни изследвания. Работата е там, че броколите съдържат сулфорафановото съединение, което има изразени антиракови и антибактериални свойства. Благодарение на него броколите също активно се борят с различни инфекции. Броколите се отличават с висока концентрация на витамин С и лутеинови каротеноиди, които имат антиоксидантен ефект. Тези компоненти защитават клетките от атаки на свободни радикали и забавят процеса на стареене.

Какво да включите в менюто: пресни броколи или леко сварени във вряща вода със зехтин и лимонов сок.

Ядки и сушени плодове за здраво сърце

За нормална работа сърдечният мускул се нуждае от калий и магнезий. Тези вещества се съдържат в излишък в сушени кайсии, стафиди, бадеми, орехи и борови ядки. Ежедневната им употреба помага да се предотврати развитието на сърдечна недостатъчност, коронарна болест и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Какво да включите в менюто: питателна смес от ядки, сушени плодове и мед.

Смесете сушени кайсии, стафиди, сини сливи и ядки в равни пропорции, смелете ги в хаванче. Добавете мед и лимонов сок. Взимайте по една супена лъжица дневно, тази смес не само ще укрепи сърцето, но и ще засили имунитета.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *