Кои храни разреждат кръвта

Ако често се чувствате уморени, имате главоболие или изтръпнали пръсти, възможно е кръвта ви да е твърде гъста и да се движи трудно по кръвоносните съдове. Тази кръв е като каша в маркуч – тече бавно, създава налягане и всеки момент може да „заседне“, образувайки тромб. Сърдечно-съдовите заболявания, свързани със съсирването на кръвта, са причина за почти половината от всички смъртни случаи в Европа.

Въпреки че рисковата възрастова група е над 40 години, все по-често се регистрират случаи на тромбози и инсулти при хора на възраст 25-35 години. По данни на Неврологичните центърове броят на инсултите при младите хора се е увеличил значително през последните години. Основните причини за сгъстяване на кръвта при младите хора са дехидратацията, тютюнопушенето, хормоналните контрацептиви, заседналата работа и диетата, бедна на омега-3 и витамин Е храна.

Според специалисти, едни от основните грешки в ежедневието са в неправилното хранене. Не се храним достатъчно добре с продукти, които помагат на кръвта да остане „течна“, и преяждаме с тези, които я правят лепкава и вискозна – пържено, сладко, солено.

Храни, които естествено разреждат кръвта

Следните храни действат като естествени антикоагуланти, т.е. разреждат кръвта без странични ефекти и без нужда от медикаменти:

  • Храни богати на витамин Е – авокадо, киви, манго, домати, спанак и броколи. Витамин Е прави тромбоцитите по-малко „лепкави“. Кивито е особено полезно, тъй като съдържа допълнително витамин С, който укрепва стените на кръвоносните съдове.
  • Мазна риба – сьомга, скумрия, риба тон, аншоа, херинга и езерна пъстърва намаляват нивото на възпаленията и подобряват притока на кръв благодарение на омега-3 мастните киселини.
  • Чесън – само една скилидка дневно намалява съсирването на кръвта благодарение на флавоноидите. Множество изследвания потвърждават, че чесънът може да намали агрегацията на тромбоцитите.
  • Ядки и сушени плодове – бадемите, орехите, кайсиите и други сушени плодове съдържат мастни киселини, витамин Е и антиоксиданти, които помагат за подобряване на състава на кръвта.
  • Горски плодове – малините, къпините и боровинките съдържат естествени антикоагуланти, както и витамин С и антоцианини, укрепващи кръвоносните съдове.
  • Мед – има леко разреждащо действие и помага за нормализиране на състава на кръвта при редовна консумация.
  • Плодове и зеленчуци с високо съдържание на салицилати – диня, пъпеш, кайсии, нектарини, сливи, грозде, цитрусови плодове, домати, краставици и копър. Салицилатите намаляват съсирването на кръвта – подобно на действието на аспирина, само че по-меко.
  • Подправки – куркума, лют червен пипер, канела и джинджифил съдържат активни съединения, които подобряват кръвообращението и предотвратяват образуването на съсиреци.
  • Вода – основният и най-достъпен начин за предотвратяване на съсирването на кръвта. Формулата е проста: 30 мл за всеки килограм тегло на ден.

Кръвта е в основата на нашия живот. Всичко зависи от нейната флуидност: от доброто настроение до функционирането на сърцето и мозъка. Можете да повлияете на нейното състояние чрез правилно хранене – добавете към менюто си киви, ядки, чесън, горски плодове, подправки и малко риба, и не забравяйте за водата. След няколко седмици ще усетите как кръвта ви циркулира по-лесно, рискът от образуване на кръвни съсиреци ще намалее и ще се чувствате по-енергични.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *