Кой не трябва да яде картофи

Картофите са един от най-популярните храни по света. Можете да готвите огромен брой ястия с тях, а освен това и излиза е доста евтино.

Някои добавят картофи към супата, други ги пекат във фурната, а трети не могат да си представят живота без картофено пюре. Малко хора обаче знаят, че при някои заболявания този продукт е всъщност противопоказан. 

Лекарите силно препоръчват да се намали консумацията на картофи при хора, страдащи от диабет, затлъстяване и гастрит.

В същото време експертите подчертават: не е необходимо да забравяте завинаги картофите, достатъчно е само да ограничите употребата им в общата дневна диета до 10%.

За да избегнете страничните ефекти, които може да предизвика картофено ястие, трябва да имате предвид няколко неща.

Първо, избягвайте прекалено високите температури на готвене. На второ място, не яжте зелени кореноплодни зеленчуци – те натрупват соланин, токсично вещество, което унищожава клетките, под въздействието на слънчевата светлина.

И накрая, когато купувате картофи от човек, който ги е отглеждал, попитайте за условията, в които се е намирал зеленчукът.

Според лекарите оптималната консумация на картофи без вреда за здравето е 200-300 g два пъти седмично, пише Zdrave.to.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *