Колежът по туризъм в Благоевград изправи един срещу друг съветничката Злата Ризова и областния управител Бисер Михайлов

Решението на ОбС – Благоевград, с което учредява безсрочно възмездно право на ползване на част от сградата на бившето І ОУ в града, в което се помещава Колежът по туризъм, е незаконно. Сигнал за това до областния управител Бисер Михайлов е подала завчера съветничката Злата Ризова, като изрично отчита факта, че като член на местния парламент не би следвало да го прави, тъй като е в конфликт на интереси.

„С това решение, вместо да помогнем на частното висше училище, можем само да му навредим”, обяснява мотивите си пред „Струма” Злата Ризова. Причините са, че общината според Закона за общинската собственост няма право да предоставя за ползване свой имот за повече от 10 години. А в решението си ОбС фиксира този срок „до съществуване на висшето училище”. От друга страна, по Закона за висшето образование само учредителите на частните училища учредяват право на ползване върху недвижими имоти за срока на съществуване на висшето училище, а община Благоевград не е съучредител. Този факт Злата Ризова отбеляза и в пленарна зала по време на дискусиите по темата предупреждение, че бъдещ договор между кмета Атанас Камбитов и ректора на Колежа по туризъм доц. Стефан Капралов ще бъде нищожен.

„Не съм против развитието на Колежа по туризъм, той е сред важните за община Благоевград образователни институции и затова сезирам областния управител, че ще се окаже, че правим „мечешка услуга”. Добре е да обмислим друг вариант, касаещ ползването на базата от часното училище”, убедена е съветничката Зл. Ризова. Тя припомни, че преди време вторият, третият и четвъртият етаж от сградата на бившето Първо ОУ в центъра на Благоевград, които се ползват от Колежа по туризъм, бяха обявени на търг за продажба на изключително атрактивна цена, но не се явиха купувачи, дори и след намалението на цената с 10%. Ако тогава Колежът по туризъм бе купил базата, сега нямаше да има проблеми с акредитацията, заради което въпросът влезе спешно в дневния ред на последната сесия като извънредна точка.

Вчера бе последният срок, в който губернаторът да спре решението на ОбС като незаконосъобразно.

„Ще разгледаме сигнала на г-жа Сотирова, но от това, което аз съм прочел, мисля, че тя неправилно интерпретира решението на ОбС за предоставяне за възмездно ползване базата на бившето І ОУ. Според изискванията на комисията по акредитация този срок трябва да е до съществуване на висшето училище, това е условие да дадат акредитация. Общината обаче си запазва правото да контролира имота и да си го върне обратно, ако вузът по някаква причина не получи или му бъде отнета акредитацията”, това коментира пред „Струма“ областният управител Бисер Михайлов.

Той изрази и следното лично мнение по темата: „Смятам, че държавата и общините трябва да подпомагат и да насърчават образователните институции по места, а не да пречат. Младите хора трябва да имат възможност да учат тук, а не да бягат в чужбина”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Соломон

    Права е Злата, не може с чужда пита, т.е. на гражданите, помен да се прави, сиреч да се крепи напълно излишното недоносче на покойния въжеиграч Божков, което обслужва само лични интереси на шепа мошеници, начело с „проф.“, самотитулуващ се „ректор“ пияндурник Жечев. Щом не може да осигури пари за сграда и качествено обучение, просто фалира като всяка частна фирма. Да не би общината да подпира така безвъзмездно някоя друга частна фирма в града?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *