Колко време може да се яде руска салата? Това ще ви изненада!

Любимата на поколения българи руска салата доминира на всеки празник и тържество, особено в зимния сезон – Коледа и Нова година. Трудно е да си представим парти маса без нея. Обикновено правим твърде много от нея или пък се дублираме с друг близък. И тогава се питаме колко дълго може да издържи една такава салата в хладилника? Колко дълго е безопасно да се яде? Днес ви отговаряме на тези въпроси и ви съветваме как да избегнете натравяне с престояла руска салата.

Защо любимата ни салата може да бъде вредна?

По традиция руската салата се прави с варени зеленчуци, яйца, понякога месо и майонеза. Разбира се, виждали сме всякакви вариации и не е изключено много домакини да я приготвят с домашна майонеза, чиято основа са суровите жълтъци, което може да бъде кошмар само 10 минути след приготвянето.

Напомняме, че суровото яйце обикновено е заразено със салмонела. Яйцата, които купуваме в магазините, задължително са изложени на UV радиация. Тази честота на светлинната вълна убива бактериите по повърхността на черупките на яйцата. За съжаление, няма сигурност в това, ако купувате яйца „от баба“ или пък отглеждате домашни кокошки.

Самото добавяне на варени яйца ускорява гнилостните процеси в салатата. Варените яйца без черупки са годни за консумация само 48 часа. Най-лошата добавка обаче е суровият лук. В такава салата лукът ферментира с тревожна скорост. Просто извадете салатата от хладилника и я оставете за 4-6 часа на стайна температура и воала – вече може да сте сигурни в хранителното натравяне! Разбира се, рискът може да бъде намален, ако пропуснете суровия лук – така или иначе не присъства във всяка рецепта.

Колко време може да ядете руска салата?

Санитарно-хигиенните норми са строги в това отношение. Руската салата е безопасна за консумация в рамките на 48 часа след приготвянето. И винаги трябва да се съхранява в хладилник при температура 3-5°C.

Коя зеленчукова салата може да се съхранява по-дълго?

Процесите на гниене вътре в салатата се забавят от липсата на яйца. Ако искате да съхранявате салатата малко по-дълго, по-добре е да добавите зеленчуци, мариновани в оцет (краставици, гъби, сливи или круши), вместо обикновени. Колкото по-кисела е средата, толкова по-малък е шансът за развитие на гнилостни бактерии. Тези микроби не понасят киселини. Затова си струва да добавите малко горчица или просто оцет към майонезата.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *