Любимата на поколения българи руска салата доминира на всеки празник и тържество, особено в зимния сезон – Коледа и Нова година. Трудно е да си представим парти маса без нея. Обикновено правим твърде много от нея или пък се дублираме с друг близък. И тогава се питаме колко дълго може да издържи една такава салата в хладилника? Колко дълго е безопасно да се яде? Днес ви отговаряме на тези въпроси и ви съветваме как да избегнете натравяне с престояла руска салата.
Защо любимата ни салата може да бъде вредна?
По традиция руската салата се прави с варени зеленчуци, яйца, понякога месо и майонеза. Разбира се, виждали сме всякакви вариации и не е изключено много домакини да я приготвят с домашна майонеза, чиято основа са суровите жълтъци, което може да бъде кошмар само 10 минути след приготвянето.
Напомняме, че суровото яйце обикновено е заразено със салмонела. Яйцата, които купуваме в магазините, задължително са изложени на UV радиация. Тази честота на светлинната вълна убива бактериите по повърхността на черупките на яйцата. За съжаление, няма сигурност в това, ако купувате яйца „от баба“ или пък отглеждате домашни кокошки.
Самото добавяне на варени яйца ускорява гнилостните процеси в салатата. Варените яйца без черупки са годни за консумация само 48 часа. Най-лошата добавка обаче е суровият лук. В такава салата лукът ферментира с тревожна скорост. Просто извадете салатата от хладилника и я оставете за 4-6 часа на стайна температура и воала – вече може да сте сигурни в хранителното натравяне! Разбира се, рискът може да бъде намален, ако пропуснете суровия лук – така или иначе не присъства във всяка рецепта.
Колко време може да ядете руска салата?
Санитарно-хигиенните норми са строги в това отношение. Руската салата е безопасна за консумация в рамките на 48 часа след приготвянето. И винаги трябва да се съхранява в хладилник при температура 3-5°C.
Коя зеленчукова салата може да се съхранява по-дълго?
Процесите на гниене вътре в салатата се забавят от липсата на яйца. Ако искате да съхранявате салатата малко по-дълго, по-добре е да добавите зеленчуци, мариновани в оцет (краставици, гъби, сливи или круши), вместо обикновени. Колкото по-кисела е средата, толкова по-малък е шансът за развитие на гнилостни бактерии. Тези микроби не понасят киселини. Затова си струва да добавите малко горчица или просто оцет към майонезата.