Колко дълго действа дезинфектантът за ръце

Центровете за контрол и превенция на заболяванията твърдят, че един от най-добрите начини да се предпазите от коронавирус е да използвате дезинфектант за ръце, който съдържа 60 процента алкохол. Трябва обаче да знаете, че този продукт не работи дълго време и че измиването на ръцете със сапун и вода трябва да бъде първият избор на всеки.

Вярно е, че дезинфектантите на основата на алкохол са добра алтернатива на сапуна и водата, но когато миете ръцете си буквално премахвате примесите, които се озовават в канализацията, докато дезинфектантът убива всичко в ръцете ви в този момент. Въпреки това скоро ще докоснете замърсената повърхност и ръцете ви отново ще бъдат мръсни. Следователно ръцете не могат да се почистват повече от няколко минути след измиване или дезинфекция.

Така че, когато почиствате ръцете си по никакъв начин те няма да останат чисти за дълго, затова измийте или дезинфекцирайте ръцете си отново, преди да докоснете лицето си или да ядете, дори и да сте го направили 10 минути по-рано. 

Ако използвате дезинфектант, не забравяйте да почистите цялата повърхност на ръцете си. Когато ръцете са видимо мръсни, споменатите средства не действат.

Ръцете трябва да се мият със сапун и вода в продължение на най-малко 20 секунди и особено важно е да ги почистите между пръстите. Не забравяйте да почистите ноктите и под тях.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *