HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Колко дълъг отпуск ни е нужен, за да си починем

Възможно е отпуската да отключи депресия, такова мнение изрази психотерапевтът Димитър Тенчев. По думите му често в такова състояние изпадат големите работохолици.

Специалистът обясни, че става дума за така наречената ажитирана депресия, която не е много позната на хората. Тя е съпроводена с тревожност и обикновено няма симптомите на класическата депресия, при която човек е апатичен, демотивиран. При ажитираната депресия човек изпитва непрекъснат импулс за действие и работата и работохолизмът дават опцията за това действие и то на денонощен режим. Така че самата действеност и ангажираност на съзнанието прикрива тревожността, която латентно дреме у нас, каза Тенчев.

“И какво става по време на отпуска? Човек остава насаме със себе си, вече няма тази свръхангажираност и в един момент вижда какво има в него и нещата, които вижда, не му допадат, не му харесват или направо е шокиран от тях. Може да открие тази тревожност, която е ексцесивна, прекалено силна е и не знае как да се справи с нея, когато му липсва обичайната рутина. Може да открие дори симптоми на една инхибирана депресия, при която вече започна да се усеща отпаднал, демотивиран и да не намира смисъл дори в самата почивка. Може да има проблем и с идентичността си – работата до момента му е придавала някаква идентичност и в един момент, когато останеш насаме със себе си, виждаш, че ти не си работата си или не си образът, който играеш – на мениджъра, бизнесмена, работохолика”, каза той.

Психотерапевтът признава, че чуе ли за някого, че е много амбициозен или работохолик и работата му е смисъл на живота, това за психотерапевта означава, че този човек изобщо няма живот.

“Отпуската е повод за среща със себе си и за това да разберем до къде сме стигнали и кои сме”, каза психотерапевтът.

Според него, за да си почине напълно човек, се нуждае от триседмичен отпуск. Дарик

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *