Колко заведения и ресторанти се готвят да отворят на 1 март?

„Надяваме се този път да се случи това, което казаха правителството и здравните власти. Изчакваме заповед. Отваряне на заведение след 3-4-месечна пауза е доста сложно”. Това заяви в предаването „Събуди се” председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

По думите му браншът се готви да отвори, но подготовката е предпазлива.

„Ние не сме освободили служители, но те са пръснати в цялата страна. Трябва да върнем хората в София, да заредим заведението. Това са големи инвестиции”, заяви още Алибегов. И обясни, че заведенията не могат да си позволят след 2 дни отново да бъдат затворени.

Никаква еуфория не е завладяла и Сашо Аджев, собственик на заведение в Сандански. Защото волята на премиера за отваряне от 1 март все така зависи от данните на Националния щаб.

„Членовете на Щаба плашат хората с цифри, с нови заразени, ту има спад, ту има увеличение. Така че мисля, че премиерът ще послуша първо тях, отколкото да се вслуша в настояването на нас, ресторантьорите, да отворим и да работим по-нормално вече”, коментира Сашо Аджев.

И точно заради подобни анализи, част от ресторантьорите въобще не се готвят за отваряне на първи март.

„Първо защото персоналът е отдавна освободен”, обясни Сашо Аджев.

Сметките му не излизат, защото той не вижда как в несигурната COVID-обстановка ще успее да завърти колелото и да превърне разходите в печалби. 

„Трябва да заредим всичко ресторантите със стоки, да направим едно хубаво зареждане, тъй като вече сме изхарчили запасите, ако има такива. Трябва да вземем стока, да задействаме договори, от това ще тръгнат веднага и задълженията към НАП за осигуровки и данъци. Хората са още изплашени, несигурни”, коментира Аджев.

Ресторантьорите искат гаранции и точни условия, при които може да се се стигне до ново затваряне.

 Колко заведения и ресторанти се готвят да отворят на 1 март? Стигна ли се до масови фалити? И ще разчитат ли от бранша на допълнителна помощ от държавата? Гледайте във видеото. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

 1. Hoqta za struma

  Ega falirate vsichki alchnici v Blagoevgrad
  Mrasnici alchni ne poznavate parite.

  Tomov selqko ne te li e sram za bachnovo selqko

  Tomov selski bek skrii se i ne se pokazvai kmet na maitap selqk gaden kurumpiran nagal

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *