HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Колко от Вас помнят най-голямата атракция през 60-те и 80-те?

“Цветна” картичка от 70-те години на миналия век обикаля фейсбук пространството и предизвиква умиление в голяма част от по-възрастните варненци. Съоръжението наречено “Ручбана” ( от немски Rutschbahn, в превод пързалка)  е било най-голямата атракция за времето си, и стотици хора си спомнят моментите прекарани в изкачването й и пързалянето. Ето и част от коментарите свързани в пързалката, която преспокойно можем да наречем “бабата на аквапарковете”:

“Спускането ставаше с дървена шейна, която желаещия трябваше сам да качи до горе. Беше доста тежичка за детските ни рамене и затова спирахме да си починем точно на площадката, откъдето като на длан се виждаше Евиния плаж…”

“Морската вода беше кристално чиста, а плажната ивица много широка, че докато стигнеш до водата, ходилата ти изгаряха от горещия пясък. МИЛИ СПОМЕНИ!!!”

“Страхотно място! Под Ручбана, т.е. пързалката се играеше белот по цял ден и се наричаше Монте Карло!”

Това са част от коментарите на варненци, имали честта да бъдат съвременници на морската атракция, но има и такива, които с недоумение питат: “Това съществувало ли е?”

Нека да разкажем малко и за тези, които са родени по-късно или са дошли във Варна след премахването й.

Ручбана е била построена през 1929 г., заедно със Северните морски бани, които били разширение към построените през 1926 г. морски бани. Те изиграли голяма роля за развитието на туристическа Варна. Броят на летуващите през първия сезон на баните бил над 30 000 души, от които 20 процента били чужденци.

Спускането ставало със съоръжения подобни на шейни, които се движат по релси по цялото продължение на пързалката. От площадката наистина се виждал и Евения плаж, на който българки и чужденки се пекли чисто голи.

Снимка: lostbulgaria.com

След 80-те години пързалката е била изцяло обновена и по нея спускането вече става с водна струя. Ручбана или както е била известна пързалката “Камикадзе” е била затворена за доста дълъг период, заради рушащата се конструкция. След обновяването й към нея е било построено и бетоново корито – басейн, защото морето се отдръпнало.

Атракцията просъществувала до 2006-а година, когато е съборена самата пързалка, а през 2008 г. премахват и коритото.  Скоростната пързалка “Камикадзе” е била премахната заради появилите се конструктивни проблеми, причинени от годините и стареенето на материала.

С това е приключило и една цяла епоха, епохата на “Ручбана”, или “Ружбана”, както още го наричат варненци.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *