Колко са сериозните щети след хакерската атака срещу НАП

Младежът, обвинен за кибератаката срещу НАП, се появи пред камерите за първи път. 20-годишният IT-специалист Кристиян Бойчев беше освободен в четвъртък вечерта след един ден в ареста. А обвинението към него е силно смекчено. Според адвокатите му причината за това е липса на каквито и да е доказателства за вината на Кристиян.

Изтеклите данни не са част от критичната инфраструктура, това е един от мотивите на прокуратурата да пусне с мярка подписка заподозрения за хакерската атака.

„Конкретният сървър на НАП не е деклариран като критична инфраструктура. Не става въпрос за нещо, което застрашава живота”, поясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Според защитата – 20-годишното момче е невинно.

„Очевидно бяхме прави. Прокуратурата показа своето безсилие, като измени обвинението. Нашата версия, че е удар от конкуренцията продължава”, смята адвокатът на Кристиян Бойков – Георги Стефанов.

Експерти пък смятат, че сюжетът е достоен за сценарий на филм.

„При повечето подобни течове на данни обикновено хакерите се опитват да търгуват с тях. При положение, че ги качват някъде безплатно за мен лично е интересно кой има изгода от цялото това нещо, защо се случва сега?“, каза още IT специалистът  Светлин Желев. 

В петък министърът на финансите отговори на въпроса има ли още доверие на шефката на НАП след теча на данни.

„Госпожа Димитрова е в платен годишен отпуск. Едва ли изкарва добре. Тя еизключително добър професионалист, на който има доверие за всичко станало, но не и за информационна сигурност”, каза той.

Междувременно от Приходната агенция подготвят приложение, с което хората да проверят дали данните им са част от изтеклите.

„В момента правим приложение за сайта на НАП. На него всеки може да провери дали с неговите данни е било злоупотребено. Вероятно ще го пуснем до няколко дни”, каза в ефира на NOVA говорителят на НАП Росен Бъчваров.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *