Колко сладко да ядем на ден, след като минем 50

След като навършим 50 години, тялото не прощава много на това, което с лекота сме си позволявали на младини. В това число спада безгрижното ядене на сладкиши, бонбони, шоколади и други подобни лакомства. 

Днес в zdrave.to ще ви разкрием как е правилно да приемаме сладка храна, след като минем четвърт век. Тази статия, разбира се, не важи за диабетиците, които трябва да се консултират с лекар по този въпрос.

1. Сладкото не може да бъде отделено от други продукти

Ако изпиете чаша чай сутрин на празен стомах, например, нивото на инсулина се повишава. И тялото ще го приеме като норма за деня, изисквайки подкрепа за него. Така вероятно ще трябва да го направите отново с помощта на сладкиши. По този начин вие или ще ядете цял ден бонбони, еклери други сладкиши или ще се измъчвате.

Това е погрешно. Правилното нещо е да ядем сладко заедно с нещо друго – например с извара. Тя съдържа протеини и мазнини – те ще забавят скоростта на усвояване на захарта.

2. В идеалния случай – нещо натурално. Плодове, сушени плодове, естествен мед.

Ако не работи и не се търпи, тогава е добре да приемем маршмелоу или мармалад. Ако държим на шоколад, нека да не е млечен, а да е тъмен. Той съдържа по-малко захар.

3. Трябва да разберем, че вредата за здравето е причинена не толкова от сладкото, колкото от допълнителната тежест, натрупана от нея.

Ето защо сладкото просто трябва правилно да влезе в диетата. Това се прави, както следва. Да предположим, че сте 80 кг. Горната норма на калориите, която можете да ядете на ден, за да не наддадете тегло, е 2400. 

По препоръка на Световната здравна организация максималното количество сладки (свободни захари) не трябва да надвишава 10% от дневните калории. Това в случая е 240 ккал. Това са около 2 супени лъжици мед или с други думи казано малко по-малко от половин шоколад или два големи банана.

Тук има забележка – базирайки се на собственото си тегло, помислете за собствената си норма.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *