HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Колко сол е безопасно да консумираме

Както знаем, това, което разговорно наричаме сол, е натриев хлорид, а по-опасната съставка в нея е натрият, който повишава кръвното налягане, когато се консумира във високи дози. Обикновено бъбреците ни са тези, които ни помагат да изхвърлим излишната сол чрез урината. Солта се изхвърля от организма по-малко през кожата, белите дробове и червата. Една част от солта, която се отделя през бъбреците, се всмуква обратно.

Какво е минималното количество на ден и какво максималното, за да не бъде солта вредна за организма ни?

Прекомерната употреба на сол води до високо кръвно налягане, което пък става причина за сърдечносъдови заболявания, бъбречна недостатъчност и мозъчен инсулт. Солта има свойството да задържа вода в организма, като го принуждава да елиминира калия, при което се увеличава работата на бъбреците и те се свръхнатоварват.

Специалисти твърдят, че всеки излишен грам сол води до задържането на 23 грама излишна вода в тялото, чиято проява е целулит и клетъчно обезводняване.

Само около 1-2 грама от дажбата позволена за прием дневно идва от солницата. Останалите 80% се намират в кулинарните изделия. И докато медицината затвърждава, че възрастният организъм на човек не бива да приема повече от една чаена лъжичка сол дневно, то много престъпват тази граница. Около 10-15 грама са порциите, които всеки си позволява да консумира.

Според световната статистика намалената консумация на сол, дори само с 30 процента, е способна да сведе количеството инсулин с поне 40 хил. пъти по-надолу от позволената граница.

Добре е да знаем още, че всяка една подправка за храна може в голяма степен да замести солта. Затова следващия път, когато посегнете към солницата, помислете за миг дали на масата няма нещо друго, което може да я замени – ще направите услуга на организма си.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *