Колко харчим, ако караме бързо колата

Любителите на високите скорости обикновено не си дават сметка, че увеличават разходите си

Първо – защото могат да си навлекат солидни глоби, а камерите, които засичат нарушителите по пътищата, стават все повече. И второ – защото при силното натискане на педала за газта колата просто харчи доста повече гориво. Защо става така? Обяснението е в законите от физиката – машината трябва да преодолява триенето на колела с асфалта, а също и въздушното съпротивление, уточнява Actualno.com

Науката отдавна е доказала това. Съпротивлението се увеличава в квадратична зависимост спрямо скоростта. И ако автомобилът се движи с повече от 100 километра в час, голяма част от изразходваното гориво се дължи именно на увеличеното въздушно съпротивление.

Канадски експерти са изчислили колко гориво „отива на вятъра“ при по-бързо шофиране. Калкулациите са направени за компактна градска кола, за семеен кросоувър и за голям всъдеход. Оказва се, че при движение с 80 км/ч и трите автомобила изразходват около 25 конски сили от мощността на силовия си агрегат, като показателите им са почти еднакви.

Нещата се променят драстично обаче при повишаване на скоростта. При движение със 110 км/ч първият автомобил губи 37 к.с., вторият – 40 к.с., а третият – 55 к.с. Ако водачът развие 140 км/ч (максимално разрешената скорост в повечето държави), разходът скача съответно на 55, 70 и 80 к.с.

С други думи, вдигането на скоростта с 30–40 км/ч води до покачване на разхода за гориво 1,5-2 пъти. Затова и експертите са категорични, че спазването на ограниченията и благоразумното шофиране са най-доброто поведение зад волана – и заради по-голямата безопасност, и по бюджетни причини, заради икономията на гориво.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *