Кольо Илиев протестира запечатването на техниката на фирмата му, съдът отхвърли иска

Административният съд в Кюстендил отхвърли жалбата на „Феникс Дупница” ООД с управител Кольо Илиев срещу действия по пломбиране на машини и съоръжения на дружеството, извършени от служители на РИОСВ. Според 67-годишния дупничанин това е направено в отсъствие на законен представител на дружеството, в периода на действие на предписанията по констативен протокол, и като резултат е преустановена основната дейност на дружеството с предмет третиране на отпадъци. В жалбата Илиев твърди, че отпадъците са установени в имоти, собственост на община Дупница, и задължен за тяхното отстраняване е кметът на общината. Затова бизнесменът настоява за отмяна на пломбирането и присъждане на деловодни разноски.

Екоинспекторите са запечатали газорезни инсталации за нарязване на едрогабаритен скрап от черни метали; балировъчни хидравлични инсталации за хартия, полиетилен и фолио – 3 бр., с капацитет 20 тона/ден всяка; балировъчна инсталация за отпадък от черна ламарина с капацитет 10 тона/ден; преса ексцентрична; гилотина; електрожен – 2 бр.; резци – газокислородни К43 – 5 бр.; машина за плазмено рязане; машина за смилане на твърда пластмаса с капацитет 2 тона/ден; инсталация за предварително третиране на стъкло с капацитет 1 тон/час и леярна за стомана и чугун с капацитет до 3 тона/ден.

При огледа са установени отпадъци от различен вид и произход в част от имотите, които са общинска собственост и не се включват в експлоатираните от дружеството площадки. На основание чл. 113, ал. 3 от ЗУО са дадени задължителни предписания на дружеството в 5 точки за почистване на имоти, отстраняване на отпадъци и преместване на налични транспортни средства и метални контейнери на дружеството от общински имот със срок на изпълнение 20 дни от получаване на протокола. Протоколът е връчен при условията на отказ от управителя на дружеството.

В случая по делото се установи, че на 03.02.2020 г. спрямо дружеството е приложена принудителна административна мярка от директора на РИОСВ за спиране на дейностите по оползотворяване на отпадъци и спиране експлоатацията на всички инсталации.

Така съдът отхвърли искането на „Феникс Дупница” ООД срещу действия по пломбиране на машини и съоръжения на дружеството. Съдебният акт на кюстендилските магистрати подлежи на обжалване пред ВАС.

Както „Струма” писа, Кольо Илиев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че от неустановена дата до 05.02.2020 година в землището на град Дупница е управлявал отпадъци от разнородни материали с неустановен към момента вид и произход не по установения ред и с това е създадена опасност за живота и здравето на другиго или са причинени немаловажни вреди на околната среда –  престъпление по чл. 353б, ал. 1 от НК. Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди взетата от РС – Дупница мярка за неотклонение ,,парична гаранция” в размер на 10 000 лв. по отношение на Кольо Илиев. При непредставянето й в срок съдът може да вземе на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *