Комисията на Цацаров не откри конфликт на интереси при съветника от ГЕРБ Кр. Роячки заради прокараните от него интереси на бившия му съдружник Пл. Христов

Ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ не откри никакъв конфликт на интереси по отношение на съветника от ГЕРБ в Благоевград Красимир Роячки, който миналата година успя да прокара през ОбС предложението на бившия си съдружник Петър Христов да бъдат ликвидирани 5 паркоместа в идеалния център на града, за да може на това място да се учреди ПУП. Става въпрос за прословутия „китайски квартал“ срещу ІІІ ОУ, наречен така поради свръхзастроеността му, а според запознати въпросният ПУП бил харесан от Христов за тераса към заведението му.

Според сигнала Роячки и Петър Христов са бивши бизнес съдружници, а между тях, брата на Роячки – Бранимир, ресторантьора Красимир Николов, на когото Христов е племенник, и сина на Николов – Димитър, и до днес има сериозни бизнес връзки, изразяващи се в съвместни фирми, общи заведения и жилищни кооперации.

За КПКОНПИ обаче сложната фирмена обвързаност не е никакво основание да се смята, че общинският съветник е бил в конфликт на интереси, когато като председател на Комисията по икономика и приватизация в ОбС – Благоевград е настоял предложението на Христов да бъде вкарано в ОбС, а после на сесия го е и гласувал. По закон конфликт на интереси би бил признат само ако Роячки и Христов са роднини, разясняват членовете на комисията.

Любопитно е, че производството в КПКОНПИ е образувано още през юни 2019 г. по докладна записка от ръководителя на звено „Връзки с обществеността“ на същата комисия. Пресцентърът й се самосезирал по медийни публикации, една от които бе във в. „Струма“. Тя представляваше открито писмо, в което се описваше абсурдният случай как с лека ръка 24 общински съветници лишиха съгражданите си от няколко паркоместа, които от години не достигат в центъра на града, заради икономически интереси на Христов, прокарани от съветника Роячки.

След половин години разследване КПКОНПИ постанови, че след като двамата не са роднини и не била установена никаква икономическа зависимост между тях, конфликт на интереси при Кр. Роячки няма.

Със същата сложност и продължителност на процеса и желязна аргументация комисията на Цацаров оправда и заместник-кмета на Перник по строителството инж. Владислав Караилиев, на когото мерника бе вдигнал Антикорупционният фонд. Обвинението към него бе заради първия му братовчед инж. Иво Гаджов, чиято фирма „Виа Интелего“ ООД през август 2017 г. спечели обществена поръчка в Перник на стойност 368 982 лв. за реконструкция и рехабилитация на мост над р. Струма.

Съгласно Закона за обществените поръчки, в процедури като тази в Перник не могат да участват дружества, управлявани от лица, свързани с възложителя. Освен че е допусната до участие и печели поръчката, фирмата просрочва сериозно и срока, в който мостът трябваше да бъде готов, и вместо за 194 календарни дни, го направи за 287 дни.

Според КПКОНПИ всичко това обаче са детайли – важното е, че зам. кметът не е бил член на комисията, провела процедурата за избор на изпълнител /въпреки че повечето от членовете й са били на негово пряко подчинение като служители в строителните звена на администрацията/, освен това на 17.08.2017 г. Караилиев бил подал декларация по чл. 12, т. 4 от ЗПУКИ, с която е декларирал частен интерес за въпросната обществена поръчка /макар декларацията да е подадена чак през 2018 г., което е 1 г. след спечелване на поръчката от братовчеда/.

Не на последно място, според КПКОНПИ, в случая не може да се говори за нарушение, защото разпоредбата на чл. 73 от закона е предвидила административно производство за установяване на конфликт да се образува най-много 3 г. след извършване на съответното закононарушение, а от откриване на процедурата за възлагане на обществената поръчка в Перник /14 април 2016/ до подаване на сигнала в КПКОНПИ /24 април 2019/, били минали 3 г. и 10 дни. Това просрочване с 10 дни, според комисията, е категорично основание производството по сигнала да бъде прекратено.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *