Комисия по отбрана не подкрепи ветото на президента върху предоставянето на бронирана техника на Украйна

Комисията по отбрана не подкрепи ветото на президента върху споразумението между България и Украйна, с което страната ни предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. 

На 22 ноември Народното събрание одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение. В понеделник държавният глава върна за ново обсъждане в парламента закона за ратифициране на споразумението. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост. Според президента не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи (МВР), нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. 

„За“ споразумението между МВР на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника гласуваха 11 депутати, а четирима народни представители гласуваха „против“. 

Повече от половин година дебатираме по темата и тези машини от състава на МВР са обявени за излишни и не им трябват от години, каза пред журналисти председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). По думите му МВР се е опитало да продаде въпросите машини, но е нямало интерес. Трябва ти всичко, когато си във война, каза Гаджев по повод въпроси на опозицията защо тази техника трябва на Украйна, но не и на страната ни. Българската държава има много по-съвременна техника, добави депутатът.

Депутатът от „Възраждане“ Николай Дренчев предложи депутати и журналисти да отидат и да се запознаят с техниката.

Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев преди началото на комисията. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия. Това са колесни машини и не могат да бъдат използвани при сняг, първо трябва да минат снегорини, за да разчистят. За охрана на границата трябва високопроходима техника, добави Тагарев.

Около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР ще прати България като помощ на Украйна, обяви народният представител от “Продължаваме промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев през юли т.г. Източник: БТА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *