Комисия ще проверява за фиктивни български училища в Украйна

Комисия да проверява за фиктивни български училища в Украйна. Това предложи председателят на Комисията за българите в чужбина към Народното събрание Андон Дончев.  

„Има български училища в Украйна, които се водят само на хартия. За съжаление няма достатъчно добър контрол, за да се види колко училища реално функционират и кои усвояват неправомерно средства. Трябва да се направи комисия, която в необявено време да направи проверка. Имало е опит за проверка, но на място са им казали, че децата са във ваканция”, разкри Дончев пред Нова телевизия.

По време на заседанието на Комисията стана ясно, че единственият български вестник в Украйна „Роден край“ е останал без финансиране. Той е седмичник с 200 000 тираж.

 „Считаме че българското Външно министерство трябва да се намеси и да реши проблема. Един от начините е да изпратим нота. Това е нарушаване на правото на малцинствата и не бива да се допуска”, коментира Дончев.

Петко Дойчев от Външно министерство уточни, че вестник „Роден край” получава субсидия от украинския бюджет в размер около 120 000 лева. По същия начин се субсидират още 5 подобни вестника. Според информацията към днешна дата е, че субсидията е спряна в края на 2018 година. Очакванията са, че след изборите в Украйна парите отново ще бъдат възстановени.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *