HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Композитор осъди благоевградския театър за 23 584 лв. заради нарушени авторски права

Благоевградският театър „Никола Вапцаров“ бе осъден да плати 23 584 лв. обезщетение на софийския композитор Юлиян Слабаков за нарушените му авторски права.

Както „Струма“ писа, той заведе иск в Окръжен съд – Благоевград за това, че мюзикълите „Принцесата и свинарят“ и „Бременските музиканти”, на които е автор на музиката, се поставят без негово знание на сцената на ДТ „Никола Вапцаров“, а името му изобщо не фигурира в афиша за представленията. Композиторът лично се убедил в това, като бил сред публиката и записал с камера цялата постановка на „Бременските музиканти“.

Делото бе разгледано от окръжния съдия Атанас Иванов, който изслуша свидетелските показания на съпругата на композитора – Дима Слабакова, и неговата колежка Татяна Ерменкова. През октомври 2016 г. те гледали заедно с него мюзикъла „Бременските музиканти” на благоевградска сцена, който описаха като гротеска.

„Имаше изменения в речитатива, разминавания между гласовете на актьорите и тези от записите, но най-смешното беше, когато се чу и гласът на Юлиян Слабаков. Той не е певец, а говорът е от работен запис. Бяхме шокирани, чудехме се да се смеем ли, или да плачем. Това изобщо не е професионално и нормално”, разказа Татяна Ерменкова.

След представлението Юлиян Слабаков много се ядосал, вдигнал кръвното и не бил в състояние да шофира, обясни съпругата му Дима Слабакова, която карала колата на връщане. Мъжът й работил на свободна практика като продуцент и влагал лични средства да осъвременява записите на авторските творби. Откакто разбрал, че неговите мюзикъли се играят зад гърба му и никой не го зачита като автор, загубил мотивация и рядко сядал на пианото.

Юлиян Слабаков е носител на над 60 награди, председател е на контролния съвет на Съюза на композиторите.

В хода на делото е изготвена съдебно-счетоводна експертиза и е установено, че за 2 години мюзикълът „Принцесата и свинарят” се е играл 53 пъти, а „Бременските музиканти“ – 20 пъти, като приходите от представленията и държавната субсидия за продаден билет са около 100 000 лв.

Окръжният съдия Атанас Иванов осъди ДТ „Никола Вапцаров“ да плати обезщетение от 4378 лв. на композитора за нарушените му имуществени авторски права в мюзикъла „Принцесата и свинарят” и 6706 лв. за мюзикъла „Бременските музиканти“ плюс 500 лв. за нарушените му права на артист. Театърът ще трябва да плати обезщетение и за неимуществени вреди за нарушени неимуществени авторски права – 4500 лв. за „Принцесата и свинарят”, 7000 лв. за „Бременските музиканти“ и 500 лв. за правата му като артист. Отделно от това на сметката на театъра остават и 4014 лв. съдебни разноски, от които 2474 лв. за адвокатския хонорар.

Възражението на благоевградския адвокат Спас Велков, който представлява ДТ „Никола Вапцаров“ на делото за прекомерност на иска и възнаграждението на колежката му, е отхвърлено като неоснователно от съдията. Решението подлежи на обжалване пред САС.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *