Компромисно решение след среща на протестиращи съветници с кмета Р. Томов! В детските градини по селата в община Благоевград остават да работят групите с 12 и повече деца

Групите във филиалите на детските градини по селата в община Благоевград, в които се наберат 12 и повече хлапета, ще останат да функционират и през август. Това е компромисното решение, до което стигнаха вчера кметът на областния център на Пиринско Румен Томов и четиримата общински съветници, протестирали преди дни срещу затваряне на селските градини за един месец.

Както „Струма“ писа, със заповед на градоначалника от 3 август до края на месеца се затварят филиалите на градините в селата. Разбра се, че тази практика е от години, като филиалите в Покровник, Изгрев, Зелен дол, Церово и Рилци са хлопвали кепенци за по 2 месеца всяко лято, но заради пандемията кметският екип сега решил да облекчи родителите и да ги затвори само 1 месец, тъй като посещаемостта рязко пада. Заповедта обаче предизвика недоволството на  общинските съветници Гергана Муртова, Мария Гошева, д-р Теодор Велчев и Ясен Неделчев. „Дискусията бе напечена, но е важно, че стигнахме до компромис“, разкри Г. Муртова.

Тъй като по министерска наредба минималният брой за съществуване на група е в нея да има поне 12 деца, кметът поел ангажимент там, където това условие е изпълнено, да не се пращат децата в слети и групи в централните градини.

„Със сигурност това ще остави отворени градините в Покровник и Изгрев, в Зелен дол нямат вода и ще остане затворена, както и в Церово, където родителите са организирали обгрижванетго на децата си“, коментира Муртова. Тя посочи, че решението за тази година е важно, тъй като много хора останаха без платени отпуски заради пандемията и сега няма как да си останат у дома и да се грижат за децата си.

„Коментирахме, че в бъдеще е приемлив вариант за общината градините в селата да се затварят само за 1, вместо за 2 месеца, както досега, при наличие на деца в групите. Така родителите няма да са притеснени кой да се грижи за децата им цяло лято“, доволна е тя от постигнатите договорки.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *