Компютърна фирма ще доставя препарати за чумата по овцете

Компютърна фирма ще доставя препарати за откриване на чумата по овцете. Обществената поръчка е на стойност над 330 000 лева.

Въпросната компания е създадена в края на юни – около седмица, след като Агенцията по храните официално обяви, че е открито първото огнище на чума.

Едноличен собственик на фирмата е 28-годишен Никола Явахчов. Капиталът й е 500 лева, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране, както и с всички дейности, „незабранени от закона”.

“Основната ми дейност е компютри, но аз мога с тази фирма и ще правя всичко, което законът не забранява”, категоричен беше той пред NOVA.

За участие в обществената поръчка е поканена само неговата фирма.

Бързите си действия Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) оправдава с „необходимостта от неотложно възлагане на поръчката”.

От БАБХ защитиха решението си с мотива, че “Глобул вижън 2018” е единствената фирма, която е представила пълномощно да регистрира и продава въпросните продукти.

“Имам контакти във френската лаборатория и преговарям с тях за дистрибуция на техните продукти от 6 или 8 месеца”, посочи Явахчов.

Единствено тази френска фирма предлагала китове за диагностика на Чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в Република България, категорични са от Българската агенция по безопасност на храните.

Никола казва, че все още не е спечелил поръчката. Поканен е само за договаряне. А ситуацията в момента нарича атака. Срещу него. От по-големите в бранша.

Днес 28-годишният компютърен специалист с амбиция да се развива и в друг сектор е категоричен, че няма да се откаже. Защото не вършел нищо нередно. Само бизнес.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *