КОНКУРСНАТА КОМИСИЯ РЕШИ! Кандидатът, за когото преди 10 дни ансамбъл „Пирин“ не бе на дневен ред, ще го ръководи следващите 3 г.

Петьо Кръстев, кандидатът за главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“, който при приключване на срока за подаване на документи за участие в конкурса заяви пред „Струма“, че темата за ансамбъла не му е на дневен ред, ще ръководи състава  следващите 3 години. Това е решението на конкурсната комисия начело със зам. кмета по хуманитарните дейности Василиса Павлова, обявено вчера на сайта на общината. Оценката, дадена от комисията за представянето на Кръстев, е 223 точки.

Трима бяха участниците в конкурса за ръководния пост в ансамбъла – емблема на Благоевград. Петьо Кръстев години наред бе диригент и бе назначен временно за ръководител след напускането на Димитър Христов. В началото на септември 2018 г. сам си тръгна от ансамбъл „Пирин“ с обяснение, че иска да се занимава с научна работа в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. По време на ръководството му се създаде напрежение в ансамбъл „Пирин“, в резултат на което миналата седмица в състава бе пусната подписка срещу връщането му, която обаче така и не видя бял свят, тъй като подкрепата си бяха декларирали едва около четвърт от екипа.

Конкуренти на Петьо Кръстев за управленския стол бяха хореографът в ансамбъла Мирослав Димитров със 124 точки на конкурса и настоящият диригент Стоимен Добрев, получил 116 точки. В тяхна подкрепа танцьори и музиканти от „Пирин“ през август излязоха под прозорците на кметския кабинет, като с танци и аплодисменти опитаха да привлекат вниманието на управниците, с искане да оставят ръководителите, с които работят в отличен синхрон.

Дали двамата ще останат в екипа при новия титуляр на поста гл. художествен ръководител Петьо Кръстев не се знае, но при предишното си управление той работеше в екип с преподавателя в ЮЗУ доц. Г. Гаров.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Македонеца

    Кой мозък реши, че ръководители на други конкурентни ансамбли ще избират главният художествен ръководител на ансамбъл Пирин!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *