Консултантът на диабетния център в Разлог д-р Г. Русков: Хората със захарен диабет могат да ядат всичко, въпросът е колко… това не е болест, а състояние

Първият и единствен диабетен център в страната отвори врати в Разлог. Центърът е по идея на създадената преди три години пациентска организация „Диабет без страх“, в която членуват 15 човека, които работят в посока профилактика, здравна култура и обучение на пациенти, и то напълно безплатно. През трите години от основаването си организацията проведе десетки лекции в областта и извън нея, свързани със захарния диабет и повишаване информираността на хората по отношение на заболяването и всичко, свързано с него.

Центърът на улица „Иван Вазов“ №3, в сградата на бившия битов комбинат, ще работи всеки вторник от 15 до 18 часа. В това време член на организацията ще помага на възрастните хора със съвети. Всеки втори вторник от месеца ще се провеждат и безплатни консултации от ендокринолога д-р Георги Русков, който е главен консултант на сдружението. Председател на сдружението е Елена Бонкова, която работи като рехабилитатор в МБАЛ – Разлог.

„Захарният диабет е състояние, а не тежка болест“, това казва ендокринологът д-р Георги Русков. Без колебание той застана зад гърба на майките на деца с диабет и вече три години е с тях и работи в полза на организацията – изнася лекции, прави профилактични прегледи, помага на хората да превъзмогнат страха и стреса от диагнозата. А познанията за захарния диабет и всичко, свързано с него, са изключително важни. Според статистически изследвания, правени от специалисти в САЩ, хората със скрит, таен, явен или започващ захарен диабет, или преддиабетни състояния са един на двама души.

 

– Д-р Русков, още от създаването на организацията Вие не хабите сили, за да обучавате хората и да ги накарате да погледнат на болестта по друг начин – без страх, има ли друга подобна организация и какво е важно да знаят хората, които имат диабет?

– Организацията е единствена не само в областта и в страната, но и на планетата Земя, и организира безплатни лекции и обучение на хора с диабет. Организацията е създадена от майки на деца с диабет и хора, засегнати от захарния диабет, и повече от три години извършва просветителска дейност, в която участвам и аз. Пациентската организация направи чудеса в рамките на тези три години, за да може захарният диабет да бъде разпознат като състояние, а не тежка болест, и да се спазват четири неща: ядене, движение, лекарства, контрол, т.е. хората, които имат захарен диабет, не трябва да го възприемат като присъда, а трябва да се хранят системно и редовно, да ходят на лекар, да си правят изследвания, или както казват Световната здравна организация и Международната диабетна федерация – да се научат да се движат. Може да се яде всичко, но въпросът е колко. Това е терминът – „стабилизиране на калориите“, т.е. колко ядем на закуска като количество, обем, тип енергия, било белтъци, въглехидрати, без значение, закуската трябва да е всеки ден по толкова. Същото се отнася за обяда и вечерята. Не може днес да се изяде един хляб, а утре две резенчета ябълка. Това прави т.нар. гликемични екскурзии и по тази причина захарта се движи нагоре-надолу, което води до трите основни опасности от захарния диабет.

Първото нещо е хипогликемия – когато мозъкът се храни единствено и само с глюкоза. От хипогликемия умират мозъчни клетки, т.е. може да се получи инсулт, бавно и постепенно интелектуално да станем много зли.

Второто нещо, което е опасно при захарния диабет, са трайно високите захари, т.е. захар от 11.1 mmol/l. И то години наред.

Третото нещо, което е опасно и води до усложнения, са т.нар. гликемични екскурзии (качване и сваляне на захарта в голям диапазон – пример от 2 до 22 милимол на литър). Този тип екскурзии водят до много сериозно увреждане на собствените кръвоносни съдове, които хранят всяка артерия и всеки нерв. По този начин бавно и постепенно това води до увреждане, което е свързано с нарушаване храненето на прицелните органи – сърце, бъбреци, очи, крайници и т.н. Всички усложнения, които се появяват в резултат на захарен диабет, са свързани с тези три неща – ниска кръвна захар, гликемични екскурзии и трайно висока захар.

– В каква посока е насочена работата на организацията?

– Тя е свързана с три неща – профилактика, здравна култура и обучение на пациенти, защото най-важното нещо по отношение лечението на захарен диабет е не какви хапчета ще пиете и какъв инсулин ще слагате, а въпросът е в това да има контрол над състоянието, системност на лечението, да няма самолечение, а медицински кадри, които да ви обучават. Обучението е най-важното нещо в лечението на захарния диабет. Този диабетен център е насочен към работа с всички деца, тъй като има деца с различен тип страдания. Водещото е в това да се да се борим със страха от захарен диабет, с незнанието и с интернет познанията, които в 99% от случаите могат да подведат човек много сериозно. Това, което е важно, е, че ще работим и с хора или деца с други състояния или заболявания – ДЦП, аутизъм и други.

– Д-р Русков, всички знаем, че стандартът на храните, които купуваме, невинаги е добър, предпоставка ли е това за отключване на диабет?

– По отношение на храненето трябва да се имат предвид три неща. Първото нещо – добър вариант е, а и по-правилно от медицинска гледна точка, да се приемат храни, произведени от природата, пред това, което е по-сериозно обработено. Задължително трябва да присъстват белтъци, тъй като има незаменими аминокиселини, които са изключително важни за функционирането на всички органи и системи в организма. Трябва да присъстват въглехидрати и мазнини, трябва да присъства холестерол, защото е изключително важен за хормоните и състоянието на целия организъм. Трябва да се приемат сурови плодове и зеленчуци, яйца, мляко и млечни продукти, месо, морска риба и въобще риба, ядки, произведени от дървета. Това е като препоръка да се приема.

Може да се приема абсолютно всичко, но целта е подобен тип храни, които са т.нар. първични храни, организмът да ги преработва сам, а не да бъдат предварително обработени. По отношение на храните за диабетици – те съдържат фруктоза с цел да не се повишава кръвната захар, но в най-общи линии хората, които са със захарен диабет или друг тип заболявания, е препоръчително да ядат всичко. Могат да ядат храни за диабетици, но се препоръчва да си ядат всичко. Не е важно чак толкова какво конкретно човек ще сложи на масата, въпросът е там, че трябва да бъде еднакъв калорийният прием.

– Колко типа е захарният диабет и какви са страховете от него?

– Няма нещо специално по отношение на страховете, свързани със захарния диабет. Той е четири типа. Първият е с изчерпване на собствената инсулинова секреция в много голяма степен – около 80%. Хората го възприемат като захарен диабет при млади или при деца.

Вторият тип, на който хората му казват възрастен диабет, е свързан с това, че инсулинът, казано на човешки език, не работи достатъчно. Това е свързано с наднормено тегло, което при младите хора за съжаление е все по-често.

Третият тип диабет е диабет при бременни, който може да стане траен след бременността, но това е в много редки случаи.

Четвъртият тип са т.нар. специфични типове диабет, които са свързани с гените.

– От всичко, казано дотук по отношение на храненето, напълно важи приказката „всичко в нормални количества е полезно“, какво бихте посъветвали хората?

– Както вече казах, да приемат диабета като състояние, а не като болест, да се хранят редовно и да се движат, защото движението е здраве.

ЯНА ЙОРДАНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *