Цветарката от Благоевград Снежана Пиленцова: Всяка жена носи в душата си кошница с цветя с аромата на нова любов

Още от незапомнени времена с цветя хората са се обяснявали в любов, пращали са и са очаквали различни послания. Днес много рядко се замисляме за „езика“ на цветята, но както ще се уверите и сами, той , макар и за много малко хора, предимно сред по-възрастните, е актуален и днес.
Снежана Пиленцова е  собственик на малък магазин за цветя в Благоевград. Според нея букетът , който поръчваме или купуваме, винаги трябва да показва отношението ни към човека, на когото ще го подарим. В отговор на въпроса кои по-интуитивно четат езика на цветята, твърдото й убеждение е, че това са  жените, и то по-възрастните.
     Днес, в началото на юни, един от най-цветните месеци в годината, разговаряме с нея за цветята, които тя продава  от 25 години и които внасят красота в живота й, както и в живота на хората, които разбират тяхната символика.

– След толкова години в занаята може ли чрез цветята, които купуват клиентите ти, да им направиш някакъв „цветен“ социологически портрет?
– Възрастните жени купуват по-често цветя от младите, а по-принцип жените са онези, на които дължи живота си т.нар. цветарски бизнес. Е, и мъжете купуват цветя, но много по-рядко, и то само по определени поводи.
– Имат ли цветята свой език?
– Имат! „Езикът“ на цветята е тяхното мълчание, но често пъти то казва много повече от всички думи. Цитирам ти по памет фраза от индийския любовенфилм „Никога не се сбогувай“, който съм гледала по телевизията някъде преди около 14-15 години.
– Според теб кои са най-красивите цветя?
– Тези, които цъфтят в душата на човека – любовта, човещината, доброто, красивото, стойностното. Много са!
– Изразяват ли някаква символика цветята?
– Има хора, които убедено вярват, че всяко цвете си има някакъв таен знак, но аз не вярвам в такива „конспирации“. Пък и за каква символика може да става дума, когато повечето мъже купуват цветя само с  идеята да отчетат „номера“, както се казва. Виж, при нас, жените, е съвсем различно.
– Защо мислиш така?
– Ами защото Земята се усмихва с цветята, а цветята се усмихват чрез нас, жените. Аз вярвам, че всяка жена има в душата си кошница с цветя, изпълнена винаги с аромата на една нова и очаквана любов.
– Добре казано, но дали е винаги така?
– Винаги е!
– Сега ми кажи какво ти знаеш за символиката на някои от цветята?
– Не зная кой знае колко много. Казвали са ми например, че азалията символизира страст и темперамент, божурът – щастие, виолетката – нежна и искрена обич, герберът показвал, че подаряващият цветята иска да покаже колко е щедър и да изтъкне себе си, зюмбюлът е бил знак за скромност, смирение, калията показва, че се възхищавате на човека, на когото я поднасяте, а лалето е пожелание за чиста и перфектна любов, и т.н.
– А люлякът, който мнозина наричат кралско цвете? 
Не знам колко е вярно, но мнозина го считат за символ на лиричното послание, на пролетното пробуждане, и изобщо символът на младостта. За незабравката е ясно, нейното послание е „не ме забравяй”! Червената роза, която ми е любимото цвете, е запазеният символ на любовта и трябва да се поднася само когато искаме да кажем на даден човек „обичам те“ и в никакъв друг случай.
– Карамфил в превод от старогръцки език означава „божествен“. Като гледам обаче по какъв повод най-често хората купуват карамфили, едва ли ние, българите, го смятаме за божествено цвете.
– Съгласна съм с тебе. Ако поседиш няколко часа пред магазина, ще видиш, че от години хората купуват карамфили предимно при поклонения или погребения. Тъжно е, но факт!
– Има ли значение дали подаряваме напълно разцъфнало цвете, или още неразтворен цвят?
– Ако на мене ми се наложи да подаря на някого цветя, ще избера още неразтворен цвят, защото неразтвореният цвят означава очакване, някаква надежда, скрито желание.
– Познавам жени, и то на сериозна възраст, които вярват, че по цветята, които са сънували, може да прогнозират какво предстои да им се случи.
Например, ако човек сънува много цветя – скоро ще има някаква изгода; ако сънува, че ги сади -ще има пари за старини; ако сънува, че ги бере -това означава, че ще го споходи неочаквана радост, а ако ги скубе – това е знак, че го очаква нещастие. Ти вярваш ли на тези съновни „предсказания“?
– Нито грам, защото са пълна измислица.

– Според теб защо мъжете подаряват цветя на жените – защото повечето от тях знаят или усещат, че истинското значение на любовта е заложено в цветята, или защото не очакват жена да подари цветя на мъж?
– Според мен го правят, защото знаят, че  това е най-евтиният подарък, който една жена никога няма да откаже, независимо в какво настроение е!
Цветя трябва да се подаряват винаги – седем дни в седмицата, тридесет дни в месеца и 365 дни в годината, защото цветята нямат ежедневие. Те винаги са „облечени“ празнично и са в състояние да превръщат живота на човека в красив празник!
– Откъде идват цветята, които се продават в Благоевград?
– Внасят ги от Холандия, от Турция. Предлагали са ни цветя дори от Северна Македония и Гърция.
– Нормално ли е страна като нашата да внася цветя откъде ли не?
– Не е, но както виждаш, български производители на т.нар. рязан цвят почти няма. Други опитват бизнес със саксиени цветя, които са по-скъпи.
– Как си обясняваш този факт?
– Явно не може да ги произведат и доставят на цената, която конкуренцията им е постигнала. Друго обяснение не виждам. Преди години имаше оранжерия за цветя в с. Баня, но явно не можа да се пребори с конкуренцията и, доколкото знам, фалира.
– След като най-добрите градинари по света са мъже, защо няма нито един мъж, който да е консултант-продавач в магазин за цветя?
– Защото мъжете гледат на цветята като на стока и им е все едно дали продават зелки, домати или ябълки, докато за нас, жените, цветята са и символика, и част от красотата на света около нас.
– Виждам, че и ти продаваш в магазина си изкуствени цветя. Що за „птици“ са хората, които ги купуват? Питам те, защото съм виждал изкуствени цветя и в доста богати домове.
– Светът е шарен. Едни купуват изкуствени цветя, за да ги сложат на терасата или на балкона си. Това го разбирам, донякъде, но не разбирам акъла на тези, които подаряват на своите близки, приятели или колеги изкуствени цветя – било за рожден ден, годишнина от сватбата или някакъв друг личен или семеен празник. Аз никога няма да си позволя да го направя. Виж сухите цветя са по-друга песен, защото, ако са подходящо аранжирани, те може да бъдат много интересен елемент от интериора на всеки дом. Ще дам пример с гръмотръна, вратигата, папрата и блатната тръстика.
– Риск ли е да отвори човек магазин за продажба на цветя?
– Не мисля. Съдя по това, че в Благоевград има 30, ако не и повече павилиона за продажба на цветя и не съм чула някой от тях да е затворил заради липса на клиенти? Освен това такъв бизнес не изисква кой знае колко голям стартов капитал, някакви специални умения или много опит.
– Печеливш бизнес ли е продажбата на цветя?
– Макар че някои магазини успяват да продават цветя дори с печалба от 200, та дори и 300%, аз не съм видяла някой от собствениците им да е забогатял кой знае колко много. Но, честно казано, не познавам  и гладни хора сред тези, които продават цветя.

Интервю на ГЕОРГИ БУЗОВКоментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *