Контузия в първата схватка не спря самбист от Сандански към най-големия му успех – бронз на световно

Кадърът на „Вихрен“ Борислав Янаков превъзмогна ранна контузия за да стигне до най-големия успех в кариерата си – бронзов медал от световното първенство по самбо в Букурещ /Рум/. Санданчанинът, който в момента е треньор и състезател на „Шун Джудо Клуб“ /Сф/, започна турнира в кат. до 57 кг срещу тегав японец. Азиатецът направи коварен ключ по средата на схватката и коляното на българина изпука. Б. Янаков обаче изравни до 1:1, а последната взета точка го прати в следващия кръг. Лекарският екип на трикольорите изрази съмнения, че се касае за проблем с кръстните връзки и менискуса, ала след състезанието те се оказаха само разтегнати. Юношата на вихренци стисна зъби и продължи, като преди всеки мач травмираното място бе замразявано и пристягано. Янаков последователно пречупи опоненти от Доминиканска република /8:0/ и Азербайджан /6:2/. Загуба от беларусин /2:3/ го прати в малкия финал, където прегази монголец /10:1/ и заслужи отличието.

По-рано през годината 26-годишният спортист от Сандански стана европейски вицешампион, в първенствата на Стария континент има и трето място.

„Просто адреналинът ме държеше след контузията и продължих. Вечерта и на следващия ден беше неприятно. Сега съм по физиотерапии и инжекции, пия и хапчета. Болката е временна, но удоволствието от постигнатото е вечно“, коментира Б. Янаков.

Паралелно с тренировките и състезанията той и негов приятел от симитлийското с. Полето – Тодор Лазаров, се занимават с благотворителност. Управляват фондация на име „Благодаря ти!“, чрез която помагат на нуждаещи се с дрехи, храна, работа или просто компания на възрастен човек.

ИВАН ДЕЛЧЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *