Конфликт! Домакинката на Дома за хора с увреждания в с. Раздол Татяна Дончева: Директорка внася свинско месо за лични нужди, подадох сигнал за безчинствата й, а тя ме заплаши със смърт

Домакинката на Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Раздол, община Струмяни, Татяна Дончева потърси думата във в. „Струма”. Тя твърди, че преди дни е подала сигнал в община Струмяни за безчинства, случващи се в Дома за хора с психични разстройства, и в резултат директорката Севделина Траянова отправила заплаха за убийство към нея. Дончева твърди още, че месеци преди това Траянова и зашлевила шамар по лицето. Ето какво разказа 52-г. домакинка Т. Дончева, която е материалноотговорно лице /МОЛ/ в склада на дома от четири години и половина:

„Силно възмутена съм за пореден път, тъй като директорката Севделина Траянова многократно внася свинско месо в дома, за да го приготви за личните си нужди, когато си организира тържества с нейни гости. Тя мен не ме харесва от самото начало, тъй като не одобрявам поведението й на директор на тази институция. Неудобна съм, защото, когато има нещо нередно, й го казвам в очите. Сега тя се опитва мен да ме очерни, а тя да се изкара невинна.

В конкретната ситуация, ако се случи нещо с тези меса, които ги вкарва отвън, и плъзне зараза, ще бъда аз отговорна. Още повече с тази нашумяла африканска чума по прасетата, тя сама трябва да е загрижена и да пази потребителите, а не да създава рискове от зарази.

Имам протокол от Агенцията по храните от 2019 г. за 201 кг боб, който се съхраняваше в едно помещение. Този боб не беше качествен, много трудно се вареше, затова и не го ползвахме за готвене за потребители, при което му изтече срокът на годност. За това бях информирала директорката и тя знае за проблема.

Аз обаче няма как сама да махна боба оттам, трябва да се бракува в присъствие на комисия. Проверяващият беше съвестен човек, обясних му как стоят нещата с продукта и той си направи констатацията, което е нормално. Каза бобът да се махне от склада и състави предписание, което изпълнихме в дадения срок до 6 декември. Имам документи, с които да потвърдя, че съм зареждала друг боб от обществената поръчка, която ни доставя продукти.

След проверката на 4 декември т.г. директорката ме извика в канцеларията и ми каза, че не може да работим повече заедно. Попита ме аз какво мисля по въпроса. Тъй като вече не издържам да гледам неща, които се извършват от нея без мое знание, реших да сложа край и да си напиша предизвестието. Не защото не обичам работата си или съм виновна за нещо, а защото разбрах, че ако продължа с тормоза на тази жена, доникъде няма да стигна.

Историята с бракувания боб е капка в морето, за две години Траянова не можа за друго да се заяде с мен, затова реши, че сега е моментът. Част от нашите търкания бяха за това, че отива и пазарува стока вместо мен, без да го обсъди с никого. Притеснителното в този случай е, че когато се пазарува за дома, трябва да има комисия, която да отиде заедно с домакина, или в случая с директорката, за да не се доуснат злоупотреби. Аз винаги пазарувам с комисия, но правилата не важат за нея, а само за тези на по-ниско ниво.

Тук е моментът да изтъкна и това, че тя има роднински връзки с общинския кмет на Струмяни Емил Илиев, той е кръстник на децата й. Затова може би Траянова прави без страх каквото си поиска, тя ръководеше предизборната кампания на кмета. Дори бях заплашена от нея, че ако аз не изпълня това, което е наредила, ще си замина, т.е. ако не гласувам за нейния човек на изборите. Аз тогава бях председател на секционна избирателна комисия от ВМРО. Това е предисторията на конфликтите ни.

Минавам на случая, който се разигра на 19 декември, четвъртък. Докато работех в канцеларията си, в 10.10 ч. директорката ми позвъни по телефона, каза, че се намира в кухнята и да сляза, за да си избере буркани, тъй като й трябвали. Аз, естествено, отидох и Севделина Траянова взе 45 буркана амбалаж, в които да си консервира свинско месо. Месото го обработи готвачът на дома, който беше на смяна и за когото имам информация, че дори документ за длъжността си няма, но е неин човек, селски /тя е от с. Добри лаки/, когото назначиха след изборите.

Тогава дадох продукти на готвача за 20, 21, 22 и 23 декември, тъй като аз на 20-и имах лекарски преглед в София за заболяване, което ми се отключи на стресова основа. След като дадох стоката на готвача, му казах да си я подреди и съхрани по съответните места. Влизайки по-късно при него, за да проверя дали е наместил всичко, видях, че стои неприбрано, а вместо това той се занимава с месото на шефката. А имаше пилешко месо, което стоеше несъхранено по надлежния ред, както и други продукти. Възмутих се, тъй като го бях предупредила няколко пъти първо да прибере хранителните продукти, да си свърши служебните задължения, после да продължи с другото, с което се е захванал.

Възмутих се от готвача и директорката, кипнах и подадох информация, че в столовата ни има нерагламентирано свинско месо, при което веднага я бяха информирали. Траянова дойде в кухнята, започна да търси шофьорите, за да може по най-бързия начин сложените на котлона в казани буркани с месо да ги изнесе.

Тук е моментът да кажа, че дори петте буркана с гъби, които бях оставила в четвъртък, тъй като в петък щях да отсъствам заради лекарския преглед, директорката беше накарала готвача да ги разпечата, отвори и да вземе и този амбалаж за месото си. Представяте ли си тези гъби, отворени от четвъртък до понеделник, какво може да се случи с тях и с хората, ако им ги сервират с храната!

Още когато постъпи на работа като директор в дома, Траянова усети, че няма да ми надвие, тъй като  искаше на няколко пъти да има и тя ключове за складовете, за които аз съм отговорна, но не й дадох. Ако иска да види нещо, може, но в мое присъствие, никога няма да въразя за нищо. Но докато съм аз домакин, й казах, че ключове ще имам само аз, за да не стават недоразумения.

Злоупотреби имаше и с работното облекло за 2017/2018 г., което мога да го докажа с документи. Изолирала ме е и от фактурите относно ремонта на транспорта /бусът, който ни извозва до студената вода, и леката кола/. Ремонтът и подръжката на автопарка е скъп, нямам детайлен поглед, но бях извикана от одитора и ме питаха защо като домакин нямам достъп до документите за подръжката и ремонта на автопарка.

Директорката организира пищни тържества за 60-г. юбилей на дома. Шофьорът и готвачът, когато остават дежурни, изнасят периодично посуда от дома с приготвена храна за вкъщи, с печени прасета, ярета… За кого мислите, че е това – за нея. Служителите виждат в извънработното ми време какво прави тя и след това ми казват за нейните идиотщини.

Траянова намери на 19-и шофьора Христо Панчев да извози бурканите й, напълнени с месото, запечатани и приготвени в касетки. Разбърза се да ги изнесе, защото вече очакваше проверка. Панчев със служебния бус ги закара някъде. Ако, не дай боже, обаче тръгне зараза и се случи нещо със здравето на хората, тя ще намери начин пак да обвини мен.

Яростна от моя сигнал за бурканите й с месо, тя се обърна към мене, казвайки ми в лицето: „Таня, ти ще умреш“, повтори ми го два пъти и продължи да си товари бурканите в буса. Зад вратата имаше прътове, които се използват за парцали и почистване, гледайки ги, ми каза: „Излизай от кухнята, защото като взема тоягата, не знам какво ще те направя!“. Аз съм предупредила семейството си за отправените от директорката Траянова заплахи към мен, че ако ми се случи нещо, да се знае, че заплахата я е изпълнила, защото тя вече ми е оказвала физически натиск с шамара, който ми нанесе преди изборите на работното ми място в канцеларията. Имам колежка, която беше свидетел, но се страхувам, че жената няма да посмее да потвърди, тъй като е пенсионерка и си доработва при нас.

Този шамар го получих, защото директорката беше пазарувала за N-и път от определени места и имахме спор за стока, която аз не я бях закупила, а тя твърдеше, че и тя не я е купила. Хората, от които беше закупена стоката, имаха добрата воля да анулират фактурата от 25 лв. Тя тогава ме удари, за да покаже, че е права. Тук е мястото да кажа, че когато ми удари шамара, тя ми каза, че ще намери хора, които да ми счупят краката. И сега се повтарят нещата, заканвайки се със смърт.

В този дом е една шуробаджанашка история и когато иска човек да си върши задълженията, както го изисква законът, става неудобен. Когато идват проверки, директорката се крие, имахме от агенция „Социално подпомагане“, тя се направи на болна и не дойде въобще. Преди време, сещам се, ми поиска от склада хладилник, за да си внесе месо, което да съхранява. След като реши да ми го върне, беше отишла и закупила друг, нов хладилник за близо 1000 лв. Реши го, без да го съгласува. Приема го като нейна собственост, но аз съм човекът, който е длъжен да се подпише на фактурата. Тогава й казах, че не знам за какво става въпрос и няма да го разпиша, докато не го видя, тъй като не беше при мен, а беше до директорската стая, съхранен.

Това е човек, който процедира по този начин – с брутално поведение, с неуважение към нито един от колегите. Хората се страхуват, тъй като Траянова е човек, който се бърка във всяко едно звено, пречи, оказва натиск и т.н. В дома има злоупотреба не само с бюджетни средства, тук говорим и за лични средства на потребителите. Траянова е човекът, който ходи и пазарува, а комисията е длъжна само да се подпише. Тя се впуска непрекъснато в пазаруването, независимо дали с бюджетни, или с лични средства на потребителите. Това заслужава обстойна проверка – дали реално се закупуват неща, на документ ли се пишат, къде се носят, стигат ли до до потребителите на дома…

В този ред на мисли искам да кажа, че по време на работа тя консумира и алкохол. Лично съм я виждала да пие и видимо личи, че е понастроена.

С това исказване, което давам пред вестник „Струма“, искам да заявя, че не се защитавам или пък съжалявам за нещо, просто искам да предупредя човека, който ще дойде на моята позиция, да знае с какъв директор ще работи. Защото истината е, че при Траянова всеки ден отиваме на работа като на война. Търсила съм многократно по телефона кмета на общината Емил Илиев, за да поговоря с него за нещата, които се случват в дома, но никога не ми вдигаше телефона.

На Севделина Траянова това не й е първият случай да посегне на служител, а може би трети. Тя е известна в предходните години, че когато не може да се справи с нормално поведение, действа силово.

За финал искам публично да уведомя Севделина Траянова, че ще подам жалба в прокуратурата за отправените от нея заплахи за убийство”, каза в заключение домакинката Татяна Дончева.

МАРИЯ ДИАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *