Концесионерът на благоевградската баня иска увеличение на дебита на минералната вода с 1 л/сек.

Фирмата, концесионер на минералната баня в Благоевград „Кристо 2008“ ЕООД, иска увеличение на количеството минерална вода, което черпи от сондажа и каптираните извори във Владишкото от 0,5 литра в секунда на 1,5 л/сек. Мотивите, посочени от управителката Роза Цонева в заявлението й до Общинския съвет, са увеличено потребление. В края на 2019 г. заради влизане в сила на Закона за конфликт на интереси концесионерът и общински съветник Христо Ковачки прехвърли на сестра си фирмата, получила концесията. Разрешението му за ползване на минерална вода е от юли 2015 г. и е за годишен дебит от 15 292 куб.м. Искането е този дебит да се увеличи на 46 978 куб.м годишно и да важи до юни 2034 г., когато изтича 25-годишният договор на „Кристо 2008“ ЕООД с община Благоевград, освен ако той не бъде прекратен предсрочно.

От приложената към документите вносна бележка за 14 292 лв., наредени от ЕТ „МИР-Спасуна Ковачка-Христо Ковачки“ става ясно, че за 2021 г. концесионерът е платил на общината таксата за водовземане.

Искането на Р. Цонева ще се обсъжда на предстоящата сесия на ОбС в петък.

Четири са към момента издадените разрешителни за ползване на минерална вода в община Благоевград. Освен „Кристо 2008“ ЕООД, право да ползват минералната вода имат собствениците на оранжерия „Грийн Хаус Груп“ ЕООД за находище „Благоевград – р. Струма“ по 2 л/сек., „ Езерец“ ЕООД за 1,09 л/сек. за хотела на собственика й Румен Калайджиев и община Благоевград за 4 л/сек., предвидени за все още неизградената система за отопление на плувния басейн в жк „Еленово“.

Припомняме, че преди дни спецпрокуратурата подхвана договора за отвеждане на минерална вода до хотел „Езерец“ по сигнал на председателя на ОбС Андон Тодоров. Становището на Окръжна прокуратура, изпратено за произнасяне по компетентност на Специализираната прокуратура е, че бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и заместникът му Иво Николов са дали минералната вода на хотела без правно основание, сключвайки договора  по отменения Закон за публично-частното партньорство.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

3 Коментара

 1. [email protected]

  Struma jalt kenef porachkov kade bqhte kato vodata ne stigna so baseina na 8coy

  A kenef? Qdohte laina struma kakto obiknoveno zashtoto ste kenef jalt na porachka nikakva media ne ste a obiknoven nujnik mama vi deva

  Отговори
 2. [email protected]

  Ednite biznesmeni slagat raka na vodata
  Sledstvie na tova v 8mo nqma voda a grada e celia v dupki i toq pomak ot ezerec ne gi opravi….

  Drugite psevdo biznesi pak slagat raka na bachinovo iskat da go betonirat cqloto
  Sledstvie nqma park

  Tezi koito shte jiveat tam huq mi da gi udavi mama vi selska

  Отговори
 3. [email protected]

  A voda za baseina v 8mo nqma nali maika vi deba i gnusnite selqnduri dolni kurumpirani.
  Biznesmenite v toq grad sa ot drebna mishka do nai golqmite i nagli selqnduri samo grabene im dai selqci ste alchni shte falirate vsichkite selqci alchni i nagli

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *