
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
коприва – 300 г връхчета
лук – 1 глава, кромид
зелен лук – 3 стръка
червен пипер – 1 ч.л.
сол – 1 с.л.
бульон – 1 кубче зеленчуков
брашно – 1 с.л.
зехтин – 1 с.л.
масло – 1 с.л. краве
ориз – 200 г
черен пипер – 1 ч.л.
кисело мляко – 5 с.л.
яйца – 1 бр.
магданоз – 1/2 връзка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Копривата се почиства, измива и попарва за няколко минути във вряла вода. Отцежда се и се нарязва.
В тенджера се слага 3 л вода, добавя се зеленчуковото бульонче и се оставя да кипне.
Маслото и зехтинът се загряват в тиган, слагат се двата вида лук и се запържват за кратко. Към тях се добавя копривата, след минутка и брашното с червения пипер.
Всичко се разбърква, добавя се един черпак от врящия вече бульон, след което всичко се изсипва в тенджерата.
Оризът се измива със студена вода и се добавя, подправя се със сол и черен пипер. Всичко се вари на средна температура до готовност на ориза.
Супата от коприва се отстранява от котлона и се приготвя застройката.
Яйцето се разбива с киселото мляко и при непрекъснато бъркане към тях се добавя по малко от бульона. Застройката се прибавя към супата, разбърква се и се поръсва с магданоз.