Коритото на река Благоевградска Бистрица пресъхна и се вкамени заради липса на дъждове

В по-голямата част от коритото на р. Благоевградска Бистрица вода почти няма, а там, където тече, се е смалила до нивото на вада. Това провокира интереса на благоевградчани, които споделят снимки на пресъхналата река в социалните мрежи.

В района на баражите, които са любимо място за отдих, а д-р Тишинов ги възпя в стихове, реката прилича на локва. Гледката на парк Бачиново е направо стряскаща в района на заведение „Карибите“, където водата се е изпарила, а реката е вкаменена сякаш от зъл магьосник. Също толкова потискащо е чувството и в градската част, реката се е изгубила, само тук-там има по малко вода, която прилича на заблатена. От Моста на влюбените се разкрива в цялата си прелест каменното корито, което е в удивителен синхрон с модернистичната арт инсталация с боядисаните цветни камъни.

„Няма нищо притеснително. Всяко лято се понижава оттокът, миналата есен също имаше малко вода. Причината за безводието е липсата на валежи от два месеца и половина. В същото състояние е и река Струма, където забелязваме маловодие. От сателитни снимки се вижда, че е намалял целият воден отток и в други реки и язовири. Засушаването е засегнало голяма част от страната, валежите са под нормата. Такава е ситуацията и в другите балкански държави”, поясни гл. експерт в  РИОСВ – Благоевград Александър Гошев. Той припомни, че река Благоевградска Бистрица е пресъхвала няколко пъти, през 2000 г. например е била в същото състояние поради липсата на валежи. „Реката с пресъхнало корито и отпадъци в нея не е приятна гледка. Предстоят да се направят проби за физико-химичните показатели в реката. Да се надяваме, че скоро времето ще се промени и ще завали дъжд”, добави Александър Гошев.

Безводието рефлектира и върху дейността на МВЕЦ-овете. Благоевградският бизнесмен Димитър Данчов, който има МВЕЦ на Ощавска река, заяви, че от една седмица е преустановил работа. „Когато водата намалява и речното корито остава без вода, сме длъжни да спрем. Защо да трошим машините? Освен че е икономически неизгодно, ние трябва да подсигурим рибен проток, за да се запазят биоорганизмите”, обясни бизнесменът и добави, че има и рибарник до своя МВЕЦ, който няма да работи още една седмица.

„В момента водата е наполовина като отток в сравнение с миналата година. Замалко се наложи да спре работа МВЕЦ-ът, който е в района на Сандански. Това е природа, остава ни да се молим да има повече дъжд”, каза благоевградският бизнесмен Рашко Динков, който е собственик на МВЕЦ.

„Откакто съм жив, съм виждал реката да пресъхва няколко пъти. Тази година е много сушава. Ако така се задържи още един месец, ще минем на воден режим”, заяви благоевградският учител Йосиф Калпачки, който е засадил десетки дръвчета край реката на Бачиново. Той е един от видните представители на така нареченото „Бараж общество“ – хора с различни професии от Благоевград, които обичат да си почиват на това любимо за поколения място край реката. 

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *