Топ теми

Коронавирусът удари и превозвачите от Дупница, спряха седмичните курсове с гастарбайтери до Италия

Заради коронавируса големи превозвачески фирми от Дупница спряха да пътуват до Италия. Туроператори пък се оплакаха, че им пропадат екскурзии до Барселона и Малта.

Собственикът на голяма превозваческа фирма в Дупница, която от години извършва превоз на пътници до Италия ежеседмично, Симеон Бельовски заяви пред “Струма”: “Спираме курсовете от Дупница до Милано и обратно. Шофьорите се страхуват да пътуват до Милано, а и от Дупница няма много желаещи да пътуват до Италия, откакто се разрази епидемията с коронавирус. От Италия ни звънят много хора, искат да се върнат по домовете си. Само последните дни са звънили над 50 души, които искат да се върнат в Дупница. Самолетните билети са по 180 евро, а ние извозваме на 70 евро в едната посока, и то без ограничение за багажа. Ако решим да пътуваме до Италия обаче, трябва шофьорите да подпишат декларации, че като се завърнат, 14 дни ще останат по домовете си под карантина. Ако те подпишат декларации, ще се наложи да търся други шофьори, а няма много желаещи. Разходите ни са големи, за лизинг на автомобили, за гориво, но ние сме длъжни да возим, дори да има само двама пътници по дадената дестинация. Затова решихме с колегите превозвачи да спрем курсовете до Италия, докато отмине вирусът”, заяви Симеон Бельовски.

Туроператорска фирма от Дупница, която е организирала екскурзии до Малта и Испания, се оплака, че те се провалят. “Хората се изплашиха от коронавируса и се отказват. Екскурзиите се провалят и загубите ни са големи”, заявиха от фирмата.

Кристина Василева, собственичка на туроператорска фирма, заяви пред “Струма”: “Имаме организирано пътуване в Италия за месец април. Засега за тази екскурзия няма отказали се, надяват се дотогава да отмине опасността от коронавируса”, заяви Кр. Василева.

Както “Струма” писа, коронавирусът удари и автотърговците в Дупница. Почти всички автомобили втора ръка, предлагани в автокъщите, се докарват от Италия. В близост до Милано има няколко автовоза, натоварени с леки автомобили за автокъщите в Дупница, но не могат да потеглят към България заради забрана да се напуска районът.

В същото време стана ясно, че в цяла Кюстендилска област в нито една болница не може да се приемат при необходимост да се лекуват заразени от коронавирус. В двете дупнишки болници има инфекциозни отделения, но нямат необходимото оборудване. Завърналите се от Италия или от друга държава, в която е разпространен вирусът, могат да се изследват само в столична лаборатория.

От РЗИ – Кюстендил съобщиха, че само в две болници в София има готовност за прием на заболели. Д-р Кръстева от РЗИ – Кюстендил апелира: “Тези, които се връщат от страни с разпространен коронавирус, да са отговорни и да си наложат карантина от 14 дни след пристигането им. Ако са семейни, да не контактуват дори с децата и съпрузите си. Непрекъснато да си мият ръцете с препарати, за да предпазят близките си от вируса”, съветва д-р Кръстева. 

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *