Коронавирус на морето: Разпространява ли се заразата във водата?

Горещи вълни обхващат много части на планетата. Синоптици предупредиха, че юли се очаква да бъде един от най-топлите и сухи за последните 55 години в района на Москва.

Високите температури не намаляват разпространението на COVID-19 в Русия, предава Bulgaria ON AIR. През последните седмици в страната се отбелязват черни рекорди по заболеваемост и висока смъртност. Руснаците трябва да носят маски и ръкавици, за да ограничат разпространението на заразата.

Каква маска е подходяща в жегата?

“Няма опасност маската да предизвика топлинен удар, но е добре в топлото време да се откажете от маските с тъмен цвят и дебели тъкани. Най-подходящи са медицинските – за еднократна употреба”, съветва Михаил Лебедев, главен експерт в Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор.

Той уточни, че в горещото време маските по-бързо се овлажняват, затова трябва да се сменят по-често. Влажната маска не само създава дискомфорт, но и не е ефективна.

През лятото мнозина търсят прохлада край морето. Възможно ли е там разпространението на COVID-19 да става по-бързо?

“Няма доказателства, че COVID-19 може да се разпространява чрез водата. Солената вода все пак се счита за по-безопасна от прясната”, уточни Георги Викулов, директор на Изследователския център за превенция и лечение на вирусни инфекции, цитиран от ТАСС.

По-голям проблем е топлината и разболяването от COVID-19. Комбинацията от двете крие рискове особено за възрастните хора.

“Имали сме пациенти, приети с леки симптоми на COVID-19, които впоследствие развиваха треска, дехидратация, с повишен риск от тромбоза”, обясни Денис Проценко, главен лекар в болница “Комунарка”.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Маскарад

    Вероятно сте изцяло слабоумни, какви маски, от кого ще пазят маските и кого най-вече…
    Не ви ли е леко неудобно да превеждате подобни недомислия за парцалите, предизвикващи задух и гнойници по лицето?!?! По-добре агитирайте за маски върху аналното отверствие, оттам поне не се диша!!!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *