КОРПУС ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ! Eколози и огнеборци спасяват щъркели в Благоевградско

Непрекъснати сигнали за бедстващи и ранени щъркели на територията на Благоевградска област наложиха служители на РИОСВ – Благоевград месец и половина да обикалят района и да проверяват щъркелови гнезда. Резултатът е десетина спасени птици и 1 умрял щъркел в сградата на пожарната в Благоевград.

Серията сигнали започва на 5 юли и е за изоставени в гнездо млади щъркели в петричкото с. Кулата. Проверка съвместно със служители на ЧЕЗ обаче установява, че единият родител продължава да се грижи за пилетата, затова спасителна операция не се налага.

На следващия ден сигнал за бедстващ щъркел праща еколози и пожарникари в района на гр. Гоце Делчев – птицата е транспортирана до спасителен център на СНЦ “Зелени Балкани” в Стара Загора. За там заминава и щъркелът, паднал от гнездото си на 13 юли при бурята в Хаджидимово.

2 дни по-късно обаче спасителите се провалят – ранена птица, намерена в с. Бело поле, е прибрана в сградата на ПБЗН в Благоевград, но докато се организира транспортирането й до спасителен център, тя умира. Тялото й е загробено в трупна яма в землището на с. Бучино.

На 16 юли щъркел е прибран в базата на пожарната в Разлог, откъдето заради раненото крило е изпратен във ветеринарна клиника в София. Здрава пък се оказва птицата в стопанския двор на разложкото с. Баня.

Щъркеловата серия е нарушена от сигнал за ранена граблива птица в бетоновия център на хаджидимовското с. Абланица, която също е изпратена в София.

Спасителните операции не са стрували нищо на РИОСВ – Благоевград, която няма бюджет за транспортиране на ранените животни, обясниха от отдел „Биологично разнообразие” в екоинспекцията. Центърът в Ст. Загора е с целево финансиране от МОСВ, а столичната клиника работела изцяло на доброволни начала.

От началото на годината главно с помощта на пожарни екипи от целия регион са спасени и върнати в природата десетки животни.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *