Косата ви може да сигнализира за опасни болести, не подценявайте тези признаци!

Косата ви е не само за красота. Тя всъщност е много чувствителна и е буквално скенер, който може да ви предупреди за възникващи здравословни проблеми. Отнасяйте се внимателно към алармените знаци, които ви дава и не ги пропускайте.

Трябва да се пазите от слънцето

Слънчевата светлина е необходима за здравето ни. Тя ни помага да се чувстваме по-добре и ни изпълва с оптимизъл. Ултравиолетовите лъчи обаче може да бъдат наистина опасни и е много важно да предпазвате от тях не само кожата си, но и косата си. Ако косата ви изведнъж стана суха и накъсана, то време е да започнете да носите повечко шапки. Това не важи само за през лятото, но и през есента и зимата.

Трябва да промените диетата си

Косъма ви изтънява и става сух? Може да се окаже, че трябва да обърнете специално внимание на храненето си. Чупливата коса и загубата й на блясък, обикновено се получават поради липса на хранителни вещества, което може да повлияе на здравето на сърцето ви. За да избегнете това е хубаво да добавите повече плодове и зеленчуци в ежедневната си диета и да намалите количеството фаст фууд.

Трябва да отидете на зъболекар

Проучване показва, че липсата на кератин прави косата тънка, оказва и лошо въздействие върху зъбите. Кератинът е важен за здравето на ксоата и зъбите. Ако косата ви лесно се накъсва, то най-вероятно ще трябва да посетите зъболекар.

Може да имате депресия

Дългосрочният стрес и тревожност могат да отключат депресия. Това пък от своя страна води до косопад. Обикновено губим около 80 косъма дневно, но ако усетите, че ви пада все повече коса, то ще е добре да се консултирате с лекар.

Трябва да промените контрацептивите

Хормоналните контрацептиви правят косата ви по-мазна. Ако забележите нещо подобно, е добре да се свържете с гинеколога си и да помислите дали да не смените контрацептивите.

Очите ви се нуждаят от допълнителна защита

Ако имате руса коса, то определено е нужно да предпазвате очите си от ултравиолетовите очи. Резултатите от проучване на офтамолози показват, че организмът на хората със сини очи и руса коса произвежда по-малко меланин.

Трябва да проверите щитовидната си жлеза

Внезапното изтъняване на косата може да е проява на хипотиреоидизъм – състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. В допълнение отслабването и изтъняването на косата може да е признак за синдром на поликистозните яйчници. Не забравяйте да се консултирайте с ендоркинолог./jenata.blitz.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *