КОСВЕНИ ЖЕРТВИ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ! Италианец затвори обувен цех в Дупница, 50 шивачки отиват на борсата, индиец освободи 45 работници в Кочериново заради мярката 60/40

Примката на извънредното положение се затяга около бизнеса в Дупнишко и започва да генерира безработица. Плевенска фирма за производство на обувки затвори цеха си в Дупница, а над 50 шивачки отиват на трудовата борса. Фирмата е със седалище в Плевен и е собственост на италианец и българка, която има 100 лв. дялово участие в ООД-то. Съдружникът е с 4900 лв. участие във фирмата.

Репортер на “Струма” се опита да го открие по телефона в офиса в Плевен, но оттам заявиха, че има проблем в цеха в Дупница. Кожите за саите се доставят от Италия. В момента не може да се извърши доставка, работата на фирмата драстично намаляла и собствениците са решили да запазят основния цех в Плевен и са затворили цеха в Дупница.

Съкращения има и в едно от работещите предприятия в община Кочериново. Индиецът Седир Башър, който е собственик на цех за ламели в с. Мурсалево,  е освободил 45 от общо 65-те си работници.

Пред “Струма” той заяви: „Кандидатствах по схемата 60/40. За да отпуснат средства на 65-те работници, те поискаха да освободя част от тях и да се регистрират на трудовата борса. С останалите 20 души трябваше да подпиша трудов договор на 4-часов работен ден. Допреди да кандидатствам, те работеха по 8 часа пет дни в седмицата. При тези условия моите работници ще получат около 200 лв. заплата на месец, докато трае епидемията и не се вдигне извъредното положение. Нямам никакви поръчки. Останалите на работа 20 души довършват стари договори за ламели и ще подържат работата в цеха”, заяви Седир Башър.

По данни на  Бюрото по труда в Дупница са подадени 33 заявления от работодатели за 461 служители и работници.

Бюрото по труда обслужва общините Дупница, Сапарева баня, Кочериново, Рила, Бобов дол и Бобошево.

След обявяване на извънредното положение са обявени само 36 свободни места, през същия период на миналата година са били 273.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *