Костадин Ангелов: Личен е мотивът за оставката на шефа на РЗИ

Продължавам да съм под карантина, както са и всички контактни колеги. Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред БНТ. Попитан за оставката на шефа на РЗИ Данчо Пенчев, министър Ангелов коментира: “Мотивът му е личен и той ще остане такъв. Има шеф на РЗИ, това е заместникът му д-р Маева. Постоянен ще има, след като проведем конкурс. Нека се върна на работа във вторник и ще предприемем всички действия, за да бъде проведен конкурс”. “Правилата за карантината са еднакви за всички български граждани и ще останат такива. Всички са равни пред закона”, каза още той.

“Мерките, които наложихме с моя заповед от вчера, са резултат на вслушване в мненията на всички. Те са предложени от Кунчев. Следим ситуацията всеки ден и ако тя се промени, сме готови както да отменим тези мерки, така и да ги разширим, като основната ни цел са медицинската целесъобразност и числата, които следим”, добави министърът. Припомняме, че всички ученици от гимназиалния етап на образование ще учат онлайн от четвъртък – 29 октомври, до 12 ноември. Това става ясно от последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. С нея се преустановява присъственият учебен процес и в университетите.

“Имаме освен присъствена форма на обучение имаме и междучасия. В тези междучасия е много труден контролът. Най-хубавото нещо на детството е безгрижието. Разбираме, че много трудно това може да бъде обяснено на децата и трудно ще ги накараме да спазват всички правила, но трябва да им говорим за тях”, каза още той. “Мерките остават такива за 2 седмици такива. Следим много показатели, след това може да вземем решения. Много е важно всички български граждани да разберат, че тези мерки не преследват целенасочено лимитиране на свободата, те преследват медицински цели. Целта е да се намали натискът върху здравната система. Няма как да сложим контрольор на всеки български гражданин. Нека всеки да прави нещата разумно и с интелект, за да можем да постигнем резултата, който търсим”, каза Ангелов. “По-добре подготвени сме Тази система е подготвена, но няма да издържи на натиска, ако продължава да се увеличава. Нашите сили са лимитирани. За да получи един човек ефективна помощ, то трябва хората да работят спокойно, а не под натиск”, каза той. “В много РЗИ-та в страната колегите имат нужда от помощ, търсим доброволци, търсим други начини за връчване на предписанията. В София служители бяха изведени от системата по здравословни причини. Трима човека трябваше да изготвят и дадат над 2000 предписания”, добави министърът на здравеопазването.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *