Котел с жълтици, с които построили храма преди 135 г., се пази в църквата на с. Сапарево

Миряните в с. Сапарево, община Сапарева баня, отбелязаха двоен празник – 135 г. от построяването на храм “Св. Богородица” и празника на Голяма Богородица. Десетки миряни се стекоха в храма и на мегдана в селото. Майстор-готвачът Светослав Грахльов беше хвърлил на скарата отрано кюфтета и кебапчета по левче бройката. Мъже и жени, насядали по масите, опънати на площада, похапваха и разговаряха в добро настроение.

Свещеник Димитър Айдаров цял ден посреща богомолци в храма и ги миросваше за здраве и късмет. В черквата е разположена малка етнографска сбирка, която е част от историята на храма и селото. Легендата, която се носи в селото от поколение на поколение за изграждане на храма, е свързана с най-бедния човек в селото през 1860 г. – Алекси Грахльов. Той имал едно парче земя и с него отглеждал многолюдната си челяд. Една нощ насън му се явила Св. Богородица и му заръчала да построи храм. Посочила му мястото – до камък, който се намира на най-високата точка в селото. На същото място имало оброчище. Беднякът се събудил и се чудил откъде ще намери пари, за да изпълни заръката на Божията майка. В джоба си нямал нито грош. На следваща нощ отново се явила Св. Богородица в съня му и му казала, че ако вярва, нещата ще се случат. На третата нощ отново Божията майка го посетила в съня му и му казала къде да ходи да копае и ще намери жълтици.

Още сутринта Алекси Грахльов, обнадежден, отишъл на посоченото място и започнал да копае. В един момент кирката ударила на метал. Пред него се показал цял меден котел с жълтици. Успокоен, че ще изпълни заръката, той започнал да търси добри майстори за градежа на храма.

Църквата в Сапарево е умалено копие на тази в Рилската света обител. Построена е за три години – от 1861 до 1864 г. Според отец Д. Айдаров в етнографската сбирка в храма е поставен и котелът, в който са били открити жълтиците.

Дворът на храма е подреден с вкус, с много зеленина и пейки, на които всеки мирянин може да поседне и за почивка или размисъл.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *