Коя е най-богатата и процъфтяваща мафия в света

Японската мафия е сред най-процъфтяващите в цял свят. Общият брой на членовете й е между 80 и 110 хиляди души, а най-големият клан – Ямагучи-гуми, се смята за най-богатата престъпна групировка на планетата. През 2015 г. доходът й е бил над 80 млрд. долара.

Корените на японската мафия са още в Средновековието. Смята се, че предците на днешните якудза или както още ги наричат „борекудан” (макар че те не харесват това прозвище) са били дребни улични търговци – текия, и любители на хазарта, на които казват бакуто. С думата „якудза” се нарича най-лошата комбинация в играта на карти ойте-кабу. Първоначално предците на японските мафиоти са били смятани за отхвърлени от обществото и затова „якудза” става нарицателно за тях, пише Дарик. Якудза са известни с традицията да си правят татуировки. Някои мафиоти са покрили почти цялото си тяло с тях.

Татуировките на борекудан имат скрит за външни лица смисъл. Първата например, по правило означава прехода от семейството на родителите в новата фамилия – якудза. Не е прието татусите да бъдат показвани, затова мафиотите ходят с дрехи, които напълно покриват всички части на тялото. Единственият случай, когато непосветени могат да видят мафиотски татуировки, е на шинтоисткия празник Сандзя-мацури.

Друга „традиция” на якудза са наказанията. За провинение пред клана мафиотите си отрязват фаланга от пръста – по една за всяка значима простъпка. Днес рязането на пръсти има по-скоро символично значение.

Връзките, които обвързват членовете на клана якудза, са сродни на семейните. Властта на ръководителя на общността е безспорна, а членовете се смятат за братя. Главна фигура в йерархията е босът – оябун. Негова дясна ръка е старшият съветник сайко комон. В Япония действат над 20 клана на якудза. Най-големи са Ямягучи гуми, Сумиеси кай и Инагава кай.

През 2015 г. стана разрив в най-голямата групировка Ямагучи гуми. От нея се отцепиха около 3000 души. Спектърът на дейността на якудза е много голям: проституция, хазартни игри, наркотици, търговия с оръжие, контрабанда. Мафията има силни позиции и в порно индустрията.
Борекудан се опитват поне частично да легализират източниците на доходите си като влагат пари в строителството, развлекателния бизнес, търговията с акции и одиторските услуги. През 2013 г. няколко изявени членове на якудза бяха арестувани за намеса в работата по възстановяването на АЕЦ „Фукушима”, защото участвали в търсенето на нелегални работници за обекта.

Във връзка с Олимпиадата през 2020 г. , която ще се проведе в Токио, якудза очакват ръст на доходите – те държат голяма част от строителните фирми в Япония. Японските власти се борят с влиянието на мафията, но победата е още далече. Влиянието на клановете е твърде голямо и от време на време в пресата се появяват съобщения за връзки на членове на правителството с борекудан. Стремежът към легализация на дейността помага на якудза в противоборството с властите. Клановете вече не са тайни – адресите на щаб квартирите им са на сайта на националната полицейска агенция на Япония.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *